Kako se Božić približava, kuhinja se pretvara u pravu gastronomsku pozornicu. Na radnim površinama smjenjuju se zdjele, limovi i recepti, a prostorom se šire mirisi čokolade, vanilije i oraha. A orahe - njih obožavamo! Posebno u božićnim kolačima, gdje svaki zalogaj krcka i vraća nas u topli zagrljaj djetinjstva. Zamislite mekane štangice s orasima, mirisne i sočne, koje vole i veliki i mali, i koje nas podsjećaju na obiteljske blagdane ispunjene smijehom i radošću.
Recepti koje vam ove godine donosimo prava su blagdanska čarolija u kuhinji. Ove smo godine odlučili pričati ih na poseban način, kroz video specijal božićnih kolača. U njega smo pozvali osobu čija kreativnost ne poznaje granice: Tatjanu Pisek Verlić, našu zagrebačku “tetu Mraz”. Tatjana je kuharica, slastičarka, autorica dječjih bajki i slikarica, čiji se svijet mašte pretače u sve što stvara. Ovog puta svoje je blagdanske čarolije prenijela u kuhinju, pretvarajući klasične recepte u trenutke koje ćemo dugo pamtiti.
Danas s vama dijelimo recept za mekane, mirisne štangice s orasima, kolačiće koji nas vraćaju u djetinjstvo, u topli svijet naših omiljenih blagdanskih rituala, i podsjećaju da je prava čarolija Božića u malim, domaćim stvarima.
ŠTANGICE S ORASIMA
Trebat će vam:
Za biskvit:
15 dag maslaca
15 dag šećera
15 dag mljevenih oraha
7 dag oštrog brašna
4 bijelanjka
Za kremu:
4 žumanjka
15 dag šećera u prahu
1 vanilin šećer
Za čokoladni sloj:
1 dl mlijeka
10 dag maslaca
10 dag čokolade
ruma po želji
10 dag mljevenih oraha
Priprema:
Izmiksajte maslac, šećer, mljevene orahe i oštro brašno. Od bijelanjaka napravite snijeg, pa ga lagano umiješajte u smjesu. Izlijte smjesu u pleh i pecite 20 minuta na 180 stupnjeva.
Izmutite žumanjke sa šećerom u prahu i vanilin šećerom, pa smjesu izlijte na biskvit. Sve zajedno stavite u pećnicu da se lagano suši na 120 stupnjeva oko pola sata.
Vrijeme je za pripremu čokoladne kreme. U 1 dl mlijeka otopite 10 dag maslaca i 10 dag čokolade. U vruću smjesu dodajte malo ruma i umiješajte orahe. Smjesu izlijte na kolač, te po vrhu pospite mljevenim orasima. Ostavite da se stisne.
Za sudjelovanje u komentarima je potrebna prijava, odnosno registracija ako još nemaš korisnički profil....