BLAGDANSKI SPECIJAL

Bez starinskog kolača s orasima ne možemo zamisliti Božić, podsjeća na djetinjstvo i bakinu kuhinju

Kada se Božić približava, kuhinja zamiriši na orahe, a posebno na one mekane, mirisne kolače koji krckaju pod zubima i vraćaju nas u tople blagdanske trenutke djetinjstva

Kako se Božić približava, kuhinja se pretvara u pravu gastronomsku pozornicu. Na radnim površinama smjenjuju se zdjele, limovi i recepti, a prostorom se šire mirisi čokolade, vanilije i oraha. A orahe - njih obožavamo! Posebno u božićnim kolačima, gdje svaki zalogaj krcka i vraća nas u topli zagrljaj djetinjstva. Zamislite mekane štangice s orasima, mirisne i sočne, koje vole i veliki i mali, i koje nas podsjećaju na obiteljske blagdane ispunjene smijehom i radošću.

image
Ivana Grgic/Cropix

Recepti koje vam ove godine donosimo prava su blagdanska čarolija u kuhinji. Ove smo godine odlučili pričati ih na poseban način, kroz video specijal božićnih kolača. U njega smo pozvali osobu čija kreativnost ne poznaje granice: Tatjanu Pisek Verlić, našu zagrebačku “tetu Mraz”. Tatjana je kuharica, slastičarka, autorica dječjih bajki i slikarica, čiji se svijet mašte pretače u sve što stvara. Ovog puta svoje je blagdanske čarolije prenijela u kuhinju, pretvarajući klasične recepte u trenutke koje ćemo dugo pamtiti.

image
Darko Tomas/Cropix

Danas s vama dijelimo recept za mekane, mirisne štangice s orasima, kolačiće koji nas vraćaju u djetinjstvo, u topli svijet naših omiljenih blagdanskih rituala, i podsjećaju da je prava čarolija Božića u malim, domaćim stvarima.

ŠTANGICE S ORASIMA

Trebat će vam:

Za biskvit:

15 dag maslaca

15 dag šećera

15 dag mljevenih oraha

7 dag oštrog brašna

4 bijelanjka

Za kremu:

4 žumanjka

15 dag šećera u prahu

1 vanilin šećer

Za čokoladni sloj:

1 dl mlijeka

10 dag maslaca

10 dag čokolade

ruma po želji

10 dag mljevenih oraha

Priprema:

Izmiksajte maslac, šećer, mljevene orahe i oštro brašno. Od bijelanjaka napravite snijeg, pa ga lagano umiješajte u smjesu. Izlijte smjesu u pleh i pecite 20 minuta na 180 stupnjeva.

Izmutite žumanjke sa šećerom u prahu i vanilin šećerom, pa smjesu izlijte na biskvit. Sve zajedno stavite u pećnicu da se lagano suši na 120 stupnjeva oko pola sata.

Vrijeme je za pripremu čokoladne kreme. U 1 dl mlijeka otopite 10 dag maslaca i 10 dag čokolade. U vruću smjesu dodajte malo ruma i umiješajte orahe. Smjesu izlijte na kolač, te po vrhu pospite mljevenim orasima. Ostavite da se stisne.

image
Ivana Grgic/Cropix

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
21. prosinac 2025 11:10