RECEPT NEDE BATINIĆ

Bogata salata s cikorijom, poširanim jajem i karameliziranim lješnjacima za rođendanski doručak

Salata s endivijom, cikorijom, poširanim jajem i karameliziranim lješnjacima

 Berislava Picek/
Ova bogata salata odličan je izbor za kasni doručak kad si baš želite ugoditi
  • 2 manje Belgijske endivije (cikorije)
  • 4-5 listova salate endivije (eskariol)
  • 1 Granny Smith jabuka
  • karamelizirani lješnjaci
  • Roquefort sir po želji
  • 2 žlice brzo ukiseljenog crvenog luka
  • 1 jaje (po osobi)
  • 500 ml vode
  • 3 žlice alkoholnog octa
  • sol i papar

Cikorije očistite od vanjskih listova i odrežite kraj korijena pa svaku razrežite na četvrtine. Oštrim nožićem izrežite srčiku odnosno tvrdi srednji dio cikorije. Operite listove endivije i rasporedite obje salate po tanjuru. Operite dobro jabuku i narežite je na tanke ploške i dodajte salatu. Namrvite sir s plemenitom plijesni i rasporedite po tanjuru. Dodajte crveni luk koji ste namakali u mješavini jabučnog octa, malo soli, šećera i vode pola sata. Na laganoj vatri u lončiću zagrijte vodu u koju ste dodali dvije žlice alkoholnog octa. Dobro ohlađeno jaje razbijte u zdjelicu i potom pažljivo ubacite u vruću vodu.

Ako pripremate salatu za više ljudi, poširajte jedno po jedno jaje. Pažljivo žlicom oblikujte poširano jaje tako da bjelanjak u vodi približavate žumanjku. Kada bjelanjak očvrsne, a žumanjak je još uvijek tekući, izvadite pažljivo jaje rupičastom žlicom i držite iznad lončića kako biste ga ocijedili. Prebacite na salatu, posolite i popaprite. Posipajte karameliziranim lješnjacima i poslužite.

Karamelizirani lješnjaci

  • 2 šake lješnjaka
  • 2 žlice smeđeg šećera
  • 2 žlice bijelog šećera
  • žlica maslaca
  • žlica vode
  • prstohvat soli
  • pola žličice cimeta

Zagrijte pećnicu na 175°C. Lješnjake stavite u lim prekriven papirom za pečenjem i tostirajte ih u pećnici oko 15 minuta. Oljuštite ih pomoću krpe te po potrebi isperite. U manju tavu ubacite lješnjake, obje vrste šećera i žlicu vode te zagrijavajte na srednje jakoj vatri dok se šećer ne otopi tako da špatulom miješate prema središtu tave. Dodajte maslac, cimet i sol i nastavite miješati dok se sve ne stopi, zgusne i dok karamel ne postane tamnije smeđe boje. Maknite s vatre i prebacite na papir za pečenje te rasporedite u tanki sloj te pustite da se ohladi. Koristite u salatama, slasticama ili kao grickalicu.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
03. travanj 2024 16:19