Ključ je u umaku

Bogata zimska salata od mrkve i cikle s dragocjenim tajnim sastojkom koji jela podiže na višu razinu

Bilo da ga ubacite u slano ili slatko jelo, ovaj će tradicionalni dodatak svemu dati više okusa

U novom, zimskom broju magazina Dobra hrana, koji je na kioscima 12. prosinca, donosimo priču o vareniku, slatkom sirupu od ukuhanog mošta, koji se najčešće radi od grožđa sorte plavac mali.

"Iako se varenik tradicionalno od davnina proizvodio i služio kao zaslađivač u svim zemljama na Mediteranu, prije nego što je šećer postao lako dostupan, njegova uporaba kod nas je danas isključivo lokalna. Koristi se u srednjoj i južnoj Dalmaciji, a najviše na otocima gdje je sastavni dio tradicionalnih slastica poput fritula, korčulanske lumblije - slatkog, dizanog kruščića s orasima, bademima, grožđicama i maslinovim uljem, ili bračkog kumpeta, u dubrovačkom kraju još poznatog pod imenom mantala - energetske pločice za koju se u vareniku kuhaju griz i brašno te dodaju korica limuna, bademi, orasi i slatki začini, a zatim se gusta smjesa izlije u kalup i suši nekoliko dana", u svom tekstu navodi naša suradnica Ana Hozjan pa dodaje da se varenik, osim u slatkim jelima, često nađe kao začin u umacima, i to od klasične šalše i slojevitog brudeta do raskošnih ragua i pašticada. Za naš magazin Ana ga je iskoristila u nekoliko recepata za slatka i slana jela, među kojima je i salata od pečene mrkve, cikle i kvinoje u koju je varenik ubacila u obliku posebno pripremljenog umaka.

image
Vedran Peteh /Cropix

Salata od pečene mrkve, cikle i kvinoje s umakom od varenika

(za 4 osobe)
200 g kuhane kvinoje
2 cikle narezane na kockice
2 mrkve narezane na kockice
120 - 150 g zelene lisnate salate (ili matovilca, mladog špinata)
50 g feta ili drugog salatnog sira
20 g suncokretovih ili bučinih sjemenki

image
Vedran Peteh /Cropix

Za umak:
žlica varenika
žlica balzamičnog octa
2 žlice soka od naranče (ili žlica limunova soka i žlica vode)
žlica maslinova ulja
prstohvat papra
prstohvat soli

Kvinoju skuhajte s malo soli prema uputama na pakiranju i ohladite pod vodom. Ciklu i mrkvu narežite na sitne kockice, nauljite i pecite u pećnici 30 minuta na 180 °C. U zdjelici pomiješajte dobro sastojke za umak. Pomiješajte sve sastojke za salatu u velikoj zdjeli i prelijte umakom.

image

Fotografija: Berislava Picek, Art direkcija: Vesna Veselić

Berislava Picek/Cropix

Druge recepte s varenikom, kao i cijelu priču o tom slatkom sirupu, pročitajte u novom broju magazina Dobra hrana koji je na kioscima 12. prosinca!

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
29. travanj 2024 03:56