Pripremite ih iz nule

Bogati ravioli s gljivama jelo su koji jedva čekamo ponovno pripremiti pa dijelimo recept

Zamijesite tijesto, složite ukusan nadjev, a zatim ih dodatno obogatite umakom od šumskih plodova

Kad ulovite malo vremena za sebe i želite si nešto fino spremiti ili pak ako želite nekoga zadiviti, imamo pravi recept za vas. Nemojte da vas odbije činjenica da tijesto treba malo dulje mijesiti jer ako se prepustite, upravo rad s rukama može djelovati terapeutski sam po sebi. Ovi ravioli usto sadrže kremasti nadjev i ukusan umak s gljivama koje možete nabrati sami, kupiti na tržnici ili nabaviti izravno od uzgajivača kao što je obitelj Skupnik iz Jastrebarskog koja stoji iza brenda Nolanea Mushroom Co, od kojih smo za ovu priliku nabavili kesten gljive i bukovače. Raviole je zamijesila fotografkinja Berislava Picek pa njen recept donosimo u nastavku.

image
Berislava Picek/Cropix

RAVIOLI S GLJIVAMA

Za tjesteninu:

300 g brašna
2 dl mlake vode
prstohvat soli

Za nadjev:

2 žlice maslaca
3-4 šparoge
mladi češnjak
sol i papar
čili pahuljice
1 žlica sitnih zobenih pahuljica
malo ribanog parmezana
maslinovo ulje

Za umak:
200-300 g gljiva (bukovače, kesten gljive)
1 žlica maslaca
domaći umak od rajčice

image
Berislava Picek/Cropix

Kako tijesto nema jaja, na početku se dosta odvaja pa se zatim jako lijepi. Treba ga dugo mijesiti dok se ne postane elastično i dok se s njim ne može lako baratati. Kada dobijete željenu teksturu, ostavite tijesto da se malo odmori zamotano u prianjajuću foliju. Razvaljajte tijesto na debljinu od 2-3 mm i čašom izrežite krugove koje ćete iskoristiti za raviole.

Kako biste pripremili nadjev, na maslacu prodinstajte mladi češnjak i meke dijelove stabljike šparoge. Dodajte sol, papar i malo čilija i još dinstajte. Sve to stavite u sjeckalicu i usitnjavajte dok ne dobijete pastu. Zgusnite žlicom sitnih zobenih pahuljica i naribajte malo parmezana. Na kraju dodajte malo maslinovog ulja. Kada se smjesa zgusnula, od nje oblikujte kuglice koje stavite na donji dio raviola. Prekrijte ih zatim gornjim dijelom tijesta, istisnite zrak i vilicom spojite rubove kako biste oblikovali raviole. Kuhajte ih u posoljenoj vrućoj vodi. Brzo će isplivati, no morate ih još par minuta kuhati dok ne budu al dente.

Gljive kratko prepecite na maslacu. Kad se zapeku podlijte domaćom šalšom. Poslužite uz kuhane raviole.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
30. travanj 2024 22:58