KRASTAVCI S PROZORA

Brzo ukiseljeni krastavci naš su omiljeni ljetni dodatak sendvičima, priprema traje 10-ak minuta

 Dero2084/Getty Images/istockphoto
Začiniti ih možete po svom ukusu, ostaviti na prozorskoj dasci dan ili dva pa uživati u jednostavnoj salati koja će osvježiti svako jelo

Osim klasično ukiseljenih krastavaca koje iz smočnice najviše volimo vaditi zimi, kada nam drugo povrće nije tako lako dostupno, pa ih dodavati salatama i sendvičima, krastavce možete ukiseliti i na suncu te ih konzumirati već za dan ili dva. Postupak pripreme brzo ukiseljenih krastavaca je prilično jednostavan i sve što će vam trebati su krastavci, sol, papar, kopar, voda i ocat, a dodati im možete i druge začine po želji.

image
Rouzes/Getty Images

Krastavce dobro operite, odrežite im vrhove i zarežite ih na četiri dijela gotovo do kraja, ali ostavite spojeni vrh s jedne strane. Stavite ih u staklenku, jedan do drugog, neka budu gusto posloženi. U posudu stavite ocat i vodu. Za blažu varijantu neka omjer bude 4:1 u korist vode, no želite li kiselije, omjere svakako prilagodite samo svom ukusu. Dodajte i žličicu soli i žličicu šećera te sve dobro pomiješajte. U staklenku stavite kopar, papar u zrnu i druge začine po želji, prelijte vodom i octom i pustite da se ohladi. Prekrijte poklopcem, ali nemojte zatvoriti do kraja. Stavite na sunce i ostavite da stoji dan ili dva pa poslužite kao salatu uz jelo, nasjeckajte i kombinirajte s drugim povrćem ili koristite kao hrskavi, kiseli dodatak sendvičima i tortiljama.

image
Liudmila Chernetska/Getty Images

Osim na ovaj način, brzo ukiseljene krastavce možete napraviti i tako da ih na mandolinu narežete na tanke ploške. Na taj će način biti još jednostavniji za uživanje, posebice ako ih dodajete u sendviče.

Brzo ukiseljeni krastavci u hladnjaku mogu stajati otprilike tjedan dana, a kada vidite da se staklenka prazni, odmah možete napraviti i drugu turu. Priprema vam neće oduzeti previše vremena, tek 10-ak minuta, a imat ćete uvijek spremnu jednostavnu, ljetnu salatu koja će biti dobar par svakom doručku, ručku ili večeri.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
06. travanj 2024 01:57