ISPROBAJTE OVO!

BUNDEVA I CIMET: Idealan jesenski par na aromatičnom, hrskavom tijestu od oraha

Pripremite ukusno prhko tijesto, dodajte mu nadjev od bundeve i uživajte u savršenoj sezonskoj poslastici
 Tihana Lohinski

Za tijesto će vam trebati:

150 g brašna
50 g mljevenih oraha
50 g šećera u prahu
100 g maslaca
425 g pirea od bundeve

Za nadjev će vam trebati:

3 jaja
1 žličica cimeta
pola žličice mljevenog đumbira
1/4 žličice mljevenih klinčića
1/4 žličice muškatnog oraščića
3 žlice meda
120 ml slatkog vrhnja
1 žličica gustina

Dodatak:

100 ml vrhnja za šlag
1 žlica ruma

Priprema:

Pripremite tijesto. Pomiješajte brašno, šećer i mljevene orahe. Dodajte na kockice narezan hladni maslac pa prstima izradite mrvičasto tijesto. Dodajte mu izmućeno jaje pa umijesite prhko tijesto tako da se svi sastojci povežu. Oblikujte ga u kuglu, zamotajte u prozirnu foliju i stavite u hladnjak na najmanje sat vremena.

Pripremite pire od bundeve tako što ćete bundevu prerezati, izvaditi koštice i ispeći je u pećnici dok ne postane mekana. Kad se malo ohladi, bundevu ogulite i od nje štapnim mikserom napravite pire.

Pripremite nadjev. Mikserom izmutite jaja dok ne dobijete pjenastu smjesu. Pomiješajte pire od bundeve sa začinima pa ga dodajte jajima. Dodajte i med, žličicu gustina i vrhnje za šlag (neumućeno) pa mikserom sve izradite dok ne dobijete jednoličnu smjesu.

Tijesto razvaljajte na oblik kalupa za pečenje. Na nekoliko mjesta ga izbodite vilicom pa pecite 5-7 minuta u pećnici zagrijanoj na 200 stupnjeva. Zatim tijesto izvadite, na njega izlijte nadjev i stavite u pećnicu sve zajedno, no temperaturu smanjite na 180. Pecite oko 35 minuta ili dok se nadjev u sredini ne stisne (ne smije biti tekuć).

Umutite vrhnje za šlag s jednom žlicom ruma. Kolač ohladite pa mu dodajte šlag i poslužite.

image
Tihana Lohinski


 

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
07. prosinac 2020 14:44