BRŽE NE MOŽE

Cacio e pepe: Delikatna tjestenina od tri sastojka za baš svaku priliku

 Marko Miscevic/Cropix/Cropix
Bitno je da se umak u tavi zagrijava, a ne kuha, jer ako ga previše zagrijemo, sir će se početi grudati i nećemo dobiti lijepu kremu

Trebat će vam:

500 g svježe tjestenine (bigoli ili špageti alla chitarra)
150 g sira Pecorino Romano
30 zrna kvalitetnog crnog papra

Priprema:

Recept potekao iz Rima. U tavi zagrijte zrna papra kako bi počeo puštati arome i svoje ulje, pazeći da ne pregori. Pustite da se malo ohladi i zdrobite ih u mužaru. Tjesteninu stavite kuhati u vodu, koju ne treba jako zasoliti jer je Pecorino Romano već prilično slan. Dok se tjestenina kuha, u tavu dodajte fino nariban sir i malo vode u kojoj se kuhala tjestenina i sve miješajte - topla škrobna voda pomoći će da se od sira napravi krema. Bitno je da se umak u tavi zagrijava, a ne kuha, jer ako ga previše zagrijemo, sir će se početi grudati i nećemo dobiti lijepu kremu. Dodajte malo papra u kremu, a potom direktno u tavu i tjesteninu čim je skuhana te je promiješajte s kremastim umakom da se sve lijepo spoji i servirajte. Po želji dodajte još sira i papra.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
20. travanj 2024 18:32