Puna okusa

Čak i ako niste ljubitelj jela na žlicu, ova juha s mesnim okruglicama mogla bi vas ‘kupiti‘

 Pronina Marina/Getty Images/istockphoto
Neka vas ne obeshrabri popis namirnica potrebnih za ovaj recept, jer za kratko vrijeme imate sjajan obrok

Priprema: 25 minuta • Kuhanje: 45 minuta • Porcija: 4

Sastojci:

  • 225 g mljevene govedine
  • 225 g mljevene svinjetine
  • 60 g krušnih mrvica
  • svježi peršin
  • 1 žličica origana
  • 45 g ribanog parmezana
  • 1 veliko jaje
  • sol i svježe mljeveni crni papar
  • 2 žlice maslinova ulja
  • 3 veće mrkve
  • 1 veći luk
  • 1 stapka celera
  • 4 režnja češnjaka
  • 400 ml pilećeg temeljca
  • 250 g orzo tjestenine
  • 200 g špinata
  • naribani parmezan za posluživanje

Priprema:

Stavite govedinu i svinjetinu u veliku zdjelu. Dodajte krušne mrvice, usitnjeni peršin, origano, parmezan, jaje, žličicu soli i papar. Rukama mijesite smjesu da se sastojci ravnomjerno rasporede. Oblikujte smjesu u male mesne okruglice i prebacite ih na veliki tanjur.

Zagrijte žlicu maslinova ulja u velikoj tavi na srednje jakoj vatri. Dodajte polovicu mesnih okruglica i pecite ih dok ne porumene, povremeno ih okrećući, oko četiri minute.

Prebacite mesne okruglice na tanjur obložen papirnatim ubrusima, a u tavi ostavite ulje. Ponovite postupak s preostalim mesnim okruglicama.

Dok se mesne okruglice prže, zagrijte žlicu maslinova ulja u velikom loncu na srednje jakoj vatri. Dodajte usitnjenu mrkvu, luk i celer te pirjajte 6 - 8 minuta dok povrće ne omekša, a zatim dodajte češnjak i pirjajte još minutu.

Ulijte pileći temeljac, prema potrebi dodatno začinite solju i paprom te pustite da smjesa zavrije.

Dodajte tjesteninu i mesne okruglice, smanjite vatru na lagano te nastavite kuhati. Pokrijte i kuhajte oko deset minuta, povremeno miješajući dok tjestenina ne omekša i mesne okruglice ne budu kuhane.

U posljednjoj minuti kuhanja dodajte špinat. Svaku porciju pospite parmezanom.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
16. travanj 2024 00:11