Puna okusa

Čak i ako niste ljubitelj jela na žlicu, ova juha s mesnim okruglicama mogla bi vas ‘kupiti‘

 Pronina Marina/Getty Images/istockphoto
Neka vas ne obeshrabri popis namirnica potrebnih za ovaj recept, jer za kratko vrijeme imate sjajan obrok
Neka vas ne obeshrabri popis namirnica potrebnih za ovaj recept, jer za kratko vrijeme imate sjajan obrok

Priprema: 25 minuta • Kuhanje: 45 minuta • Porcija: 4

Sastojci:

  • 225 g mljevene govedine
  • 225 g mljevene svinjetine
  • 60 g krušnih mrvica
  • svježi peršin
  • 1 žličica origana
  • 45 g ribanog parmezana
  • 1 veliko jaje
  • sol i svježe mljeveni crni papar
  • 2 žlice maslinova ulja
  • 3 veće mrkve
  • 1 veći luk
  • 1 stapka celera
  • 4 režnja češnjaka
  • 400 ml pilećeg temeljca
  • 250 g orzo tjestenine
  • 200 g špinata
  • naribani parmezan za posluživanje

Priprema:

Stavite govedinu i svinjetinu u veliku zdjelu. Dodajte krušne mrvice, usitnjeni peršin, origano, parmezan, jaje, žličicu soli i papar. Rukama mijesite smjesu da se sastojci ravnomjerno rasporede. Oblikujte smjesu u male mesne okruglice i prebacite ih na veliki tanjur.

Zagrijte žlicu maslinova ulja u velikoj tavi na srednje jakoj vatri. Dodajte polovicu mesnih okruglica i pecite ih dok ne porumene, povremeno ih okrećući, oko četiri minute.

Prebacite mesne okruglice na tanjur obložen papirnatim ubrusima, a u tavi ostavite ulje. Ponovite postupak s preostalim mesnim okruglicama.

Dok se mesne okruglice prže, zagrijte žlicu maslinova ulja u velikom loncu na srednje jakoj vatri. Dodajte usitnjenu mrkvu, luk i celer te pirjajte 6 - 8 minuta dok povrće ne omekša, a zatim dodajte češnjak i pirjajte još minutu.

Ulijte pileći temeljac, prema potrebi dodatno začinite solju i paprom te pustite da smjesa zavrije.

Dodajte tjesteninu i mesne okruglice, smanjite vatru na lagano te nastavite kuhati. Pokrijte i kuhajte oko deset minuta, povremeno miješajući dok tjestenina ne omekša i mesne okruglice ne budu kuhane.

U posljednjoj minuti kuhanja dodajte špinat. Svaku porciju pospite parmezanom.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
05. prosinac 2025 11:29