IMAMO RECEPT

Chefovi se kunu da je ovo jedan od najboljih londonskih restorana, a čokoladna torta im je specijalitet

 The River Cafe Facebook Page
Dnevno prodaju otprilike petsto kriški divne čokoladne svilenkaste torte "Chocolate Nemesis"

Pronašli smo recept za divnu čokoladnu tortu iz kultnog londonskog restorana River Cafe. River Cafe je institucija u kojoj je jedno vrijeme radila i naša poznata chefica Ana Ugarković. Izuzetni chefovi poput Fergusa Hendersona i Trevora Gullivera iz St. Johna jednostavno obožavaju Rever Cafe nazivajući ga bezvremenskim klasikom. I drugi chefovi poput Isaaca McHalea se slažu da je The River Cafe jedna od najboljih restoranskih adresa u Londonu: "Neka mjesta jednostavno imaju ono nešto, a The River Cafe je oduvijek imao i imat će taj X faktor", slažu se.

Jedna od najpoznatijih deserata u tom restoranu je čokoladna torta "Chocolate Nemesis" koje prodaju oko petsto kriški dnevno, a na poznatom portalu Food 52 objavili su njihov recept:

Trebat će vam:

  • 10 jaja
  • 575 g kristal šećera
  • 675 g najbolje čokolade koju možete pronaći sa 70% udjelom kakaa, manji komadići
  • 450 g neslanog maslaca, omekšan na sobnoj temperaturi
  • Crème fraîche za posluživanje (tradicionalno francusko vrhnje)

Priprema:

Zagrijte pećnicu na 130°C. Namastite kalup za tortu promjera 30 cm, a širine 7 i pol centimetara, a bazu obložite papirom za pečenje.

Jaja umutite s trećinom količine šećera električnim mikserom, a volumen bi se trebao četiri puta povećati. Trebat će vam oko deset minuta za ovaj postupak.

Otopite čokoladu i maslac koristeći bagna marie, prigodnu posudu koju ste stavili u drugu zdjelu do pola ispunjenu vodom i zagrijali do krčkanja. Maknite s vatre pa nastavite topiti čokoladu.

U posebnoj posudi pomiješajte preostalu količinu šećera i 250 ml vode pa na laganoj vatri uz kontinuirano miješanje trebate postići sirup. Kad ste dobili lijep homogen sirup dodajte ga uz kontinuirano miješanje otopljenoj čokoladi. Nježno sve umiješajte da dobijete jednoličnu smjesu.

Provjerite temperaturu čokolade, trebala bi biti mlaka, a zatim pri niskoj brzini miksera umiješajte tako dobivenu čokoladnu smjesu u jaja. Kad ste sve ubacili u smjesu s jajima možete povećati brzinu miksanja. Smjesa će vam malo izgubiti volumen.

Tako pripremljenu smjesu čokolade i jaja prelijte u okrugli kalup za torte kako je prethodno navedeno u recept. Kalup za torte trebate prebaciti u širi pleh za pečenje koji ste do pola ispunili vodom kako bi ta voda vlažila kolač za vrijeme pečenja.

Pecite na niskoj temperaturi sat i pol do 2 ili do trenutka kad je vaša torta pečenja. Nažalost nema jednostavnog načina da provjerite kad je torta gotova, a na portalu Food 52 savjetuju da položite dlan na površinu kolača i unutrašnjost se ne bi trebala previše micati.

Izvadite kalup za tortu iz kupke, a tortu stavite u kalupu da se potpuno ohladi prije nego što poslužite. Poslužite uz crème fraîche.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
06. travanj 2024 08:54