Ciabatta

Težina pripreme: jako lagano

Vrijeme pripreme: 180 min

Broj osoba: 4 – 6

Sastojci

  • Prvo tijesto:
  • 10 g kvasca
  • 500 g bijelog brašna
  • 15 g morske soli
  • 50 ml hladne vode
  • Drugo tijesto:
  • 800 g bijelog brašna
  • 50 ml hladne vode
  • 20 g morske soli

Priprema

1. korak

Prvo tijesto izradite na način da pomiješate hladnu vodu i kvasac te pustite da se rastopi. Zatim umiješajte brašno i sol. Nemojte se služiti mikserom već kuhačom. Pokrijte folijom pa ostavite preko noći (najmanje 8 sati).

2. korak

Drugo tijesto izradite na način da brašno, sol i hladnu vodu umiješate u prvo tijesto. Također se služite kuhačom ili rukama, a ne mikserom. Mijestite tako dugo dok ne postignete homogenu i jednoličnu smjesu koju možete formirati u lopticu bez da se lijepi za stijenke posude. Tijesto mora biti elastično. U ovom koraku možete dodati i komadiće luka, crvene papričice ili maslina.

3. korak

Tijesto zatim premjestite u drugu posudu prelijte s malo maslinova ulja, prekrijte folijom pa ostavite sobnoj temeperaturi još 3-4 sata.

4. korak

Pećnicu zagrijte na 220°C. Premijestite tijesto na pleh za pečenje koji ste prethodno obložili papirom za pčenje te formirajte štruce ciabatte. Pecite kojih 20 minuta, a zatim pustite da se ohladi.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
17. travanj 2024 10:01