Creme brule od klementina

Split, 261214. Kolaci Pastry chefa Tereze Alabanda. Na fotografiji: Creme brulee od klementina. Foto: Ante Cizmic / CROPIX
 Ante Čizmić / Hanza Media

Težina pripreme: jako lagano

Vrijeme pripreme: 60 min

Broj osoba: 4 – 6

Sastojci

  • 300 g slatkog vrhnja
  • 3 Sitno naribana korica od 3 klementine
  • 120 g žumanjaka
  • 75 g šećera
  • 60 g soka od klementina

Priprema

1. korak

Pomiješati slatko vrhnje i koricu klementina, zagrijati i ostaviti pola sata da vrhnje upije aromu. Dodati pola količine šećera i sok,te ponovno zagrijati. Blanširajte Žumanjke i drugu polovicu šećera, te postupno tome dodajte zagrijano slatko vrhnje. Sve dobro promiješajte i procijedite.

2. korak

Ulijte u posudice za crème brûlée i stavite u duboki lim do pola napunjen vodom. Pecite na 160°C oko 30 minuta, dok se krema u zdjelicama ne zgusne.

3. korak

Ostavite da se ohladi, najbolje preko noći. Neposredno prije posluživanja pospite

crème brûlée kristal šećerom (bijelim ili smeđim) i karamelizirajte ga kuhinjskim plamenikom.

*Tip: Blanširati u kulinarstvu ima više značenja. Može značiti prokuhati namirnicu u vodi, oguliti (na primjer blanširati bademe), ili pjenasto istući žumanjke sa šećerom dok smjesa ne posvijetli i postane gusta.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
20. travanj 2024 02:34