PROBAJ OVO

Ćufte od štuke u umaku od šampinjona koje su razoružale i najveće skeptike

 Berislava Picek/Cropix
Poslužite ovo jelo svima onima koji ne vjeruju da riba iz slatkih voda može biti stvarno fina
Poslužite ovo jelo svima onima koji ne vjeruju da riba iz slatkih voda može biti stvarno fina

Trebat će vam:

500 g mljevenog fileta od štuke
80 ml povrtnog/ribljeg temeljca
150 g starog kruha
1 jaje
1 čajna žlica iskosanog lista peršina
2 jušne žlice krušnih mrvica
sol i papar

Priprema:

Čisto meso od štuke (filet) narežite na trake i sameljite. Stari kruh izrežite na kockice i omekšajte temeljcem pa sameljite. U dubljoj posudi povežite štuku, kruh, jaje i peršin. Ako je smjesa previše mokra, povežite je krušnim mrvicama. Sve dobro začinite i formirajte male kuglice (ćuftice). U loncu zavrijte vodu ili, još bolje, temeljac i kuhajte kuglice oko 4 minute. Procijedite. Poslužite s umakom od rajčica (paradajz sos) ili s umakom od šampinjona.

UMAK OD ŠAMPINJONA À LA MODE

Trebat će vam:

200 g smeđih šampinjona
1/4 glavice luka
60 g maslaca
1 jušna žlica ekstra djevičanskog maslinova ulja
30 g oštrog brašna
250 ml temeljca
50 ml bijelog suhog vina
2 jušne žlice milerama
1 čajna žličica majčine dušice
1 režanj češnjaka
sol i papar

Priprema:

U dubljoj tavici rastopite 25 g maslaca i pomiješajte s uljem. Šampinjone izrežite na deblje kriške i stavite pirjati na jačoj vatri. Prema potrebi povremeno protresite. Kada ispuste vodu, dodajte stno narezan češnjak i majčinu dušicu. Podlijte s malo vina i začinite, pirjajte dok tekućina ne ispari. Izvadite i stavite sa strane. Rastopite preostali maslac, dodajte brašno pa ga zapržite kako biste dobili bazu za umak, podlijte temeljcem i lagano miješajte dok ne dobijete gustu smjesu. Vratite gljive i umiješajte mileram. Uskladite okuse, vratite šampinjone i prelijte po ćuftama od štuke.

image
Berislava Picek/Cropix
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
29. studeni 2025 07:20