Obožavana grickalica

Čvarke možete napraviti i sami, a uz ove savjete pripremat ćete ih i dogodine koliko su dobri

Za pripremu je bitno znati kako proizvođači ove poslastice kažu da je za pravi čvarak najbolje pronaći špek s leđa

Čvarci su bez sumnje dio naše kulinarske tradicije, a njihova neodoljiva hrskavost i puni okus čine ih popularnim izborom za grickanje ili kao dodatak raznim jelima. Nekad su čvarci bili sirotinjska hrana na kojoj su živjeli težaci, a u novije vrijeme postali su toliko popularni da su se počeli prodavati u cjenovnom rangu vrhunskog pršuta.

Proizvođači ove poslastice reći će da za pravi čvarak treba koristiti špek s leđa, a kako je njega (kao i svinja) sve manje te potražnja sve već - i cijena se sukladno tome vinula u nebo. Zanimljivo je i da u svakom kraju prave čvarke na svoj način, pa su tako slavonski čvarci masniji i deblji, dok se u Dalmaciji, Zagorju i Prigorju češće rade jače stisnuti, hrskaviji i s manje masti.

image
Grafvision/Getty Images/istockphoto

No, na kraju je to ipak stvar ukusa pojedinca, a ako ste se odlučili raditi ih sami svakako vodite računa da nabavite dobar špek, po mogućnosti s leđnog dijela i svakako prije pripreme uzmite u obzir da ćete za nekih pet kilograma slanine dobiti oko 1 kilogram čvaraka.

Sama priprema je vrlo jednostavna, ali morate paziti na nekoliko stvari. Primjerice, slaninu bez kože narežite na kockice jednake veličine (oko 3 centimetara). Svakako pripazite da sve budu jednake veličine kako se ne bi dogodilo da prilikom prženja manji komadi postanu prepečeni, a veći sirovi. Komade slanine ubacite u veći lonac na srednje jaku vatru, dodajte malo vode i drvenom kuhačom krenite miješati.

Slanina će tijekom prženja u vlastitoj masti početi cvrčati i vrlo brzo pretvorit će se u čvarke. Kad se lagano zarumene postepeno dodajte malo mlakog mlijeka (nikako hladnog!) kako bi čvarci postali hrskavost. Smanjite temperaturu i dalje neprekidno miješajte dok se mast malo ne razbistri, a čvarci ne dobiju zlatnu boju. Nakon toga ih izvadite i dobro ocijedite.

image
Pfongabe33/Getty Images/istockphoto

Sljedeći korak je prešanje čvaraka, a ono će ovisiti o tome kakve čvarke želite dobiti. Za prešanje čvaraka može vam poslužiti i pasirka za krumpir, a jačinom stiska odredit ćete želite li stisnutije i hrskavije ili mekše i nešto masnije čvarke. Nakon što ih istisnete pričekajte da se ohlade i spremite ih u limenu zatvorenu posudu, a prije samog serviranja dobro ih posolite. Inače, čvarci se koriste i u pripremi mnogih jela, a mi vam donosimo jedan vrlo jednostavan i ukusan recept za pogačice koje se najsličnije poznatim čvarkušama ili kram pogačama.

image
Biljana Blivajs/Cropix

Ukusne pogačice s čvarcima

Iako ove pogačice možda neće biti lisnate poput čvarkuša, jednostavnije su za pripremu i jednako slasne, a svježinu mogu zadržati i do nekoliko dana.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
05. ožujak 2024 15:19