Egzotični okusi

Daleke zemlje na vašem tanjuru: donosimo vam isprobano dobre recepte za paellu, wok, tortilje i chilli con carne

 Getty Images/istockphoto
Sva ukusna jela još ćete lakše spremiti uz Fant dodatke jelima, a možete se uključiti i u veliku nagradnu igru

Iako su nam danas putovanja otežana, u našim se domovima od pamtivijeka skriva „prijevoznik” koji nas uvijek odvede na zanimljiva putovanja. U njemu mašta ne poznaje granice, a kreativnost i sloboda glavni su alati.

Naravno, riječ je o kuhinji.

Ova sigurna luka svakog doma, iz koje se često šire zamamni mirisi, omogućava nam da barem gastronomski zavirimo u daleke zemlje. Korak u nepoznato još je lakši kada u kuhinji imate skriveni adut u obliku Fant mješavina za pripremu jela koji smanjuje duljinu pripreme obroka i garantira savršen okus. Kako bi osvojili kulinarski svijet s novim Fant okusima krenuli smo na put u daleku Rusiju i Meksiko, egzotičnu Aziju te uvijek privlačnu Španjolsku.

Od goveđeg stroganoffa preko tortilja i chilli con carnea pa sve do woka i Paelle, istražili smo gastro tajne ovih zemalja. Istražiti svijet FANTastičnih okusa do 3. lipnja možete i vi, a sve što trebate napraviti je zavrtjeti virtualni globus, povezati Fant sa zemljom koju dobijete, podijeliti tajnu svog savršenog jela, imenovati tu gastrodeliciju, a one najbolje očekuje električni hibridni bicikl ili putni kofer pun Podravka proizvoda. Dozvolite da vas inspiriramo za sljedeće okusno putovanje oko svijeta:

Španjolska – zemlja Paelle

Rimljani su, za vrijeme carstva, vladali područjem Španjolske, a njihov utjecaj je ostao vidljiv i na gastronomiji. Svježe namirnice, obilne porcije, punina okusa te brza i jednostavna priprema glavne su smjernice kuhinje ove mediteranske zemlje. Tih pravila Španjolci se drže i u pripremi nekih od svojih najpoznatijih jela poput Churrosa, Chorizo kobasica, Tortille Espanola, Gazpachoa, Croquetasa, Pistoa, ali i kraljice svoje kuhinje – Paelle za kojom žudi svaki turist. Poput velikog broja najpoznatijih jela španjolske gastronomije, ovaj “rižoto” nastao je u ruralnim dijelovima Valencije kao skromno jelo poljoprivrednika. Bez recepta i puno filozofije, seljaci su u lonac dodavali sastojke koji su im, ovisno o godišnjem dobu, bili na raspolaganju. Rajčica, grašak, mahunarke, zečetina, puževi i neizostavna riža – samo su neki od sastojaka koji bi se u velikim loncima krčkali na poljima.

S vremenom Paella se iz sela preselila u gradove diljem Španjolske da bi u konačnici postala tradicionalno jelo ove zemlje. Iako je i dalje najpoznatija originalna varijanta iz Valencije, kroz godine, Paella je poprimila različite oblike. Tako danas u Španjolskoj možemo pronaći mesnu, riblju, Paellu od morskih plodova, miks mesa i morskih plodova, crnu Paellu od sipe i hobotnice, bijelu sa šunkom i lososom, Paellu od jastoga ili vegetarijansku. No, bez obzira na to o kojoj je varijanti riječ, neizostavni dio ovog jela je riža koja mu daje puninu. Prema tradicionalnim receptima Paella se radi od španjolskih riža iz Valencije poput bahíe, senie i bombe koje lako upijaju tekućinu, ostaju kompaktnog zrna te se teže prekuhaju.

image
Paella
Getty Images/istockphoto

Paella s piletinom, Chorizo kobasicama i morskim plodovima

Sastojci:

  • 2 češnja češnjaka
  • 1 luk
  • 1 mrkva
  • 70 g Chorizo kobasica
  • 300 g pilećih prsa
  • 250 g morskih plodova
  • 100 g riže
  • 100 g zelenih mahuna
  • 100 g graška
  • maslinovo ulje
  • 1 limun
  • 400 ml vode
  • Fant Paella
  • peršin
  • sol i papar

Priprema:

Na malo maslinovog ulja kratko popecite narezano pileće meso. Kada je gotovo izvadite ga sa strane. Chorizo kobasice narežite na kolutiće. Sitno nasjeckajte luk, mrkvu i češnjak. Povrće i kobasicu stavite pirjati oko 5 minuta. Kada je gotovo dodajte prethodno pečeno meso, rižu, mahune i grašak. Sve zajedno podlijte vodom u kojoj ste prethodno razmutili Fant Paellu. Kuhajte približno 10 minuta. Potom dodajte morske plodove te pirjajte još 10-ak minuta, odnosno dok se riža ne skuha. Po potrebi dodajte još vode i jelo dodatno začinite. Na kraju jelu dodajte peršin i servirajte uz krišku limuna.

Meksiko – zemlja pikantnih umaka, šarenih boja i tortilje

Meksiko je domovina chilija, kukuruza i mahunarki koja danas na tanjuru spaja tradiciju autohtonih Indijanaca i španjolskih konkvistadora. Šarenilo boja i pikantnost jela glavna su obilježja meksičke kuhinje koja se proširila diljem planete zahvaljujući bazi – tortiljama.

Tortilje postoje tisućama godina. Legenda Maja kaže da je prva tortilja bila dar. Kako priča ide, seljak je miješanjem vode i kukuruznog brašna stvorio tortilju kao poklon svom gladnom kralju prije više od 12.000 godina. Pržene, pečene, kukuruzne, pšenične, hrskave ili mekane, bezbroj je varijanti pripreme ovog tijesta. Najpoznatija je svakako pšenična Burrito tortilja. Lokalno stanovništvo često ju puni mesom, povrćem, sirom, rižom i umacima te ju potom savija u obliku valjka. S druge strane, najbliži rođak ovakve tortilje je Chimichanga, pržena u dubokom ulju i poslužena s guacamoleom, salsom ili nekim drugim umakom na bazi kiselog vrhnja. Kukuruzna, zapečena varijanta je Enchilada. Punjena različitim nadjevima po želji, složena u posudu, prelivena umakom i potom zapečena u pećnici. Ovakva tortilja može se ispeći i na tavi, ali tada je Španjolci zovu Flautas.

Tu su još i manje varijante poput nachosa koji se najčešće jedu kao čips, Tacosa i Taquita, odnosno malih Tacosa pečenih u dubokom ulju. Kao prilog jelima često se poslužuje Tostada, tostirana tortilja koja se radi od starih i odstajalih tortilja. Potpuno drugačiji oblik posluživanja i slaganja ima Quesadilla. Riječ je o tortilji koja se ne rola već slaže u slojeve između kojih ide nadjev i sir te se potom reže u trokute.

Bez obzira na to koju varijantu odabrali, ovo lagano i ukusno jelo svakako će osvojiti i najistančanija nepca zbog čega vam mi donosimo recept za Eschiladu zapečenu u pećnici pripremljenu s ukusnim Fant tortilja dodatkom jelima.

image
Zapečena tortilja
/Coolinarika

Tortilja iz pećnice

Sastojci:

  • 500 g purećih ili pilećih prsa
  • 400 g smrznutog meksičkog mixa
  • 200 g mozzarelle
  • 50 g sira za ribanje
  • 8 tortilja
  • Fant Tortilla
  • 300 ml mlake vode
  • 40 g rikole
  • 50 g Mileram
  • ulje
  • sol i papar

Priprema:

Pureće ili pileće meso narežite na trakice, začinite soli i paprom i pecite na prethodno zagrijanom ulju. Meso izvadite i u istu tavu dodajte zamrznuto povrće te ga pirjajte na laganoj vatri oko 10 minuta uz povremeno miješanje. U mlakoj vodi razmutite Fant Tortilla te ga zajedno s prethodno pečenim mesom dodajte povrću. Sve kuhajte na laganoj vatri oko 5 minuta uz povremeno miješanje. Tortilje kratko zagrijte u mikrovalnoj ili na tavi bez ulja kako bi omekšale. Kada je jelo gotovo, prvu zagrijanu tortilju postavite na dno prethodno nauljene posude za pečenje i na nju stavite nekoliko žlica smjese i na ploške narezanu mozzarellu. Nastavite postupak stavljanja tortilje i smjese s mozzarellom dok ne stignete do zadnje tortilje. Na posljednju tortilju stavite ostatak smjese koja vam je preostala i naribani sir. Pecite u prethodno zagrijanoj pećnici na 180 stupnjeva oko 20 minuta, odnosno dok se sir ne rastopi i malo zapeče. Jelo poslužite uz rikolu i žlicu milerama.

Meksiko - ljuto i pikantno na meksički način

Još je jedno poznato jelo u ostatak svijeta pristiglo iz Meksika. Ljuto, pikantno, mesnato s puno graha - Chilli con carna, što u prijevodu znači čili s mesom. Prema legendama ovo jelo iako se pripisuje Meksikancima, nije nastalo u toj zemlji, nego u Teksasu u SAD-u. Postoji nekoliko priča o tome kako je jelo nastalo. Ona najpoznatija datira još iz 1880-ih godina kada su se u San Antoniju pojavile Latinoamerikanke. Zbog svog čili variva kojeg su prodavale na ulici tamošnji stanovnici prozvali su ih “Kraljicama čilija”. Tada je to bilo obično varivo napravljeno od sušenih čili papričicama koje su žene donesle iz Meksika, graha i goveđeg mesa. S vremenom su nastale i druge verzije tako da se danas može pronaći i chili sin carne (vegetarijanski), chilli verde (svinjetina sa zelenim čili papričicama), white chili (bijeli grah s puretinom ili piletinom).

image
Chili con carne
Beats3/Getty Images/istockphoto

Chilli con carne na tikvicama

Sastojci:

  • 300 g miješanog mljevenog mesa
  • 1 rajčica
  • 150 g konzerviranog crvenog graha
  • 2 tikvice
  • svježi korijander
  • Fant Chili con carne
  • 500 ml mlake vode
  • 180 g kiselog vrhnja
  • ulje
  • sol i papar

Priprema:

Na zagrijanom ulju popecite mljeveno meso dok ne poprimi rumenu boju. Dodajte rajčicu narezanu na kockice te sve zajedno pirjajte 5 minuta. Dodajte ocijeđeni grah iz konzerve. U vodi razmutite Fant Chili con carne i s njim podlijte jelo. Kuhajte 10 minuta, uz povremeno miješanje. Dok se umak kuha, tikvice uz pomoć ribeža ili rezača spiralno narežite tako da dobijete rezance nalik špagetima. Kada je jelo gotovo dodajte mu sitno sjeckani korijander, posolite i popaprite ako je potrebno. Servirajte uz špagete od tikvica i žlicu kiselog vrhnja.

Azija – domovina omiljenog woka

I dok je u većini zemalja hrana samo “pogonsko gorivo” za tijelo u kojem smo naučili uživati, u egzotičnoj Aziji ona je ujedno i “hrana za dušu”. Bez obzira volite li ili ne jake okuse Kine, Japana, Koreje, Tajlanda te ostalih zemalja dalekog istoka, način na koji se ovaj narod odnosi prema hrani neće vas ostaviti ravnodušnima. Prije svega, azijska kuhinja je iznimno zdrava, nutritivno bogata i lagana jer sadrži puno povrća, voća, ribe i riže, odnosno rižinih rezanaca. Osim što paze na nutritivne vrijednosti hrane koju unose u sebe, Kinezi, primjerice, nikada ne jedu “s nogu” ili kasno navečer. Glavni obrok im je kasni ručak ili večera u 18 sati koji uvijek jedu u društvu.

Proljetne rolice, riblje juhe, slatko kisele kombinacije, pekinška patka, pohani sladoled – samo su neki od jela ovog egzotičnog kontinenta u kojima danas uživa cijeli svijet. No, definitivni pobjednik azijske kuhinje svakako je wok. Radi se o dubokoj tavi u kojoj se hrana peče na visokoj temperaturi kako bi u sebi zadržala sve hranjive sastojke. U njoj se može naći sve od mesa, ribe, do voća i povrća koje u ukusan obrok spajaju različiti umaci i začini.

image
Wok s piletinom i ananasom
Getty Images/istockphoto

Pileći wok s ananasom

Sastojci:

  • 250 g piletine bez kosti
  • 2 stabljike mladog luka
  • 1 češanj češnjaka
  • 2 mrkve
  • 1 crvena paprika
  • 50 g ananasa iz kompota
  • 2 žlice soja umaka
  • 2 žlice rižinog octa
  • 1 žlica sezamovog ulja
  • 2 žličice smeđeg šećera
  • Fant Chicken wok
  • 300 ml vode
  • sol
  • ulje

Priprema:

Piletinu, mrkvu i crvenu papriku narežite na trakice. Sitno nasjeckajte mladi luk i češnjak, a ananas narežite na kockice. Wok tavu dobro zagrijte i u nju stavite malu količinu ulja te na tome popržite meso. Kada je gotovo stavite ga sa strane pa potom ubacite povrće. U međuvremenu u vodi razmutite Fant Chicken wok te ga dodajte povrću. Pred kraj kuhanja dodajte soja umak, rižin ocat, sezamovo ulje, smeđi šećer, ananas, češnjak i prethodno pečenu piletinu. Jelo servirajte uz rižu ili rezance, a sve zajedno možete posuti s tostiranim sezamom.

Rusija – zemlja variva i kaša

Kaša je njihova majka, a raženi kruh otac - rečenica je kojom Rusi često opisuju svoju kuhinju koja datira još iz 10. stoljeća. Iako na spomen Rusije mnogi neće razmišljati o hrani nego više o piću, ova se zemlja ima s čim pohvaliti. Ovisno o zemljopisnom području na kojem se nalazite, rusku kuhinju krase različita jela od ribe, divljači, gljiva i kobiljeg mlijeka na kojem je ovaj narod svojevremeno živio. Jednostavna, s malo sastojaka Rusija je u svijetu poznata po različitim kašama, juhama, varivima, gulašima, zapečenim složencima i “kavijarima” od povrća, a najpoznatije jelo među njima je umak pod nazivom goveđi Stroganoff. Ovaj klasik svoje korijene vuče iz 19. stoljeća, a ime je dobilo po grofu Alexanderu Sergeyevichu stroganoffu koji je u njemu uživao. Koliko je svijet zaluđen ovim jelom pokazuje i činjenica da je 2017. godine bio najpretraživaniji recept na internetu. Prema originalnom receptu Stroganoff se radi s dinstanim goveđim mesom i gljivama u umaku od kiseloga vrhnja. Danas postoji više varijanti ovog jela pa se u njegovoj pripremi koristi junetina, svinjetina, piletina i divljač. Mi vam u nastavku teksta donosimo originalni recept goveđeg Stroganoffa koji će uz Fant Beef Stroganoff svaki put ispasti savršen.

image
Goveđi Stroganoff
/Coolinarika

Goveđi Stroganoff

Sastojci:

  • 500 g goveđeg filea
  • 1 crveni luk
  • 250 g svježih šampinjona
  • 2 češnja češnjaka
  • 1 žličica senfa + dodatno senfa za marinadu mesa
  • 4 kisela krastavca
  • 50 ml votke ili konjaka
  • Fant Beef Stroganoff
  • 400 ml vode
  • 125 ml kiselog vrhnja
  • ulje
  • sol i papar

Priprema:

Meso narežite na trakice centimetar debljine, posolite, popaprite i kratko marinirajte u senfu. Na malo ulja prepecite narezane trakice mesa. Luk i krastavce sitno nasjeckajte, a gljive narežite na ploške. Kada je meso pečeno izvadite ga u posudu. Na istoj masnoći prodinstajte luk, krastavce i gljive. Kada gljive poprime zlatnu boju, dodajte sitno nasjeckani češnjak. Meso vratite u tavu te sve podlijte votkom. Pustite da alkohol ispari. U međuvremenu u vodi razmutite sadržaj vrećice Fant Beef stroganoff te s njim podlijte jelo. Pustite da kuha 10-ak minuta. Pred kraj dodajte senf i kiselo vrhnje te kratko prokuhajte. Začinite po potrebi. Poslužite sa širokim rezancima, rižom ili pire krumpirom.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
11. travanj 2024 13:32