SVE ŠTO NAM TREBA

Dan za dizano tijesto: danas radimo buhtle, imamo recepte za klasičnu i bezglutensku varijantu

Postoji li išta bolje od mirisa toplog kruha ili peciva na sivi, kišni dan?

Kraj je adventskih zbivanja, zbog kiše nam se baš i ne izlazi iz kuće, a trgovine i pekarnice ionako ne rade pa domaće dizano tijesto, čini se, moramo zamijesiti sami. Srećom, to ne mora biti baš nikakav problem jer, uz nedavne recepte za jednostavan domaći kruh, danas vam donosimo i dva provjereno dobra za buhtle.

image
Marko Miscevic/cropix/

Bez obzira na to izbjegavate li gluten ili samo želite uživati u dobroj staroj klasičnoj buhtli, u nastavku vas čeka sve što vam treba. Sada se samo pobrinite da u smočnici imate dovoljno brašna i dobar džem ili čokoladni namaz, čime god vam je draže puniti omiljene slatke debeljuce od dizanog tijesta. Recepte potražite u nastavku.

image
Biljana Gaurina/Cropix/Cropix

RECEPT ZA KLASIČNE BUHTLE

Za pripremu ovog tijesta trebat će vam nešto više vremena, ali sav trud će se, vjerujte nam, na kraju itekako isplatiti. Punite ih džemom od marelice ili šljiva, jagoda ili maline ili, pak, najmlađima omiljenim čokoladnim namazom.

Trebat će vam:

500 g brašna

250 g mlakog mlijeka

130 g maslaca

1 vrećica suhog ili 20 g svježeg kvasca

50 g šećera

2 jaja

1 žumanjak

prstohvat soli

Priprema:

U toplo mlijeko dodajte žlicu šećera i kvasac pa pustite na toplom mjestu oko 10 minuta. U većoj posudi pomiješajte brašno, jaja, žumanjak i šećer. Dodajte kvasac s mlijekom i zamijesite tijesto. Kada tijesto poprimi oblik, dodajte 100 g na kockice nasjeckanog omekšalog maslaca pa zamijesite do kraja. Trebali biste dobiti mekano, ali kompaktno tijesto. U slučaju da je tijesto premekano, dodajte još brašna. Dobiveno tijesto prekrijte krpom ili prozirnom folijom i ostavite na toplom da se diže. Kada se tijesto udvostručilo, prebacite ga na radnu površinu i premijesite. Pustite da odstoji još 15 minuta, a zatim ga razvaljajte na veliki pravokutnik debljine oko 1 centimetra. Režite ga na manje pravokutnike koje ćete zatim puniti. Na svaki dodajte žličicu nadjeva, uhvatite za krajeve, spojite i oblikujte čvrstu kuglicu. Kuglice posložite u posudu za pečenje i premažite otopljenim maslacem. Pecite na 200 stupnjeva Celzijevih oko 30 minuta ili dok buhtle ne poprime zlatnu boju. Poslužite ih tople, takve su najbolje.

image
Lidija Lončarić/
image
Lidija Lončarić/

BEZGLUTENSKE BUHTLE

Recept za bezglutensku varijantu buhtli svojevremeno je s nama podijelila Adrijana Bručić, pratiteljima na društvenim mrežama poznatija i kao Bezglutenska radost.

Trebat će vam:
450 g bezglutenskog brašna

60 g tapioke bez glutena

prstohvat soli

150 ml rastopljenog maslaca

1 kiselo vrhnje

ribana korica limuna (po želji)

2 do 3 jušne žlice šećera (po želji)

Za kvasac:

300 ml toplog mlijeka

1 suhi kvasac

1 čajna žličica brašna

1 čajna žličica šećera

Za punjene i premazivanje:

bezglutenska marmelada

1 žumanjak

Priprema:

Pomiješajte sastojke za kvasac pa ostavite na toplom 15 minuta da se digne. Kad se kvasac digne, dodajte ga ostalim sastojcima i zamijesite mikserom tijesto, pokrijte ga i ostavite na toplom 30-40 minuta da se diže. Tijesto će biti mekše, zato ga miješate mikserom. Ponovno ga kratko mijesite na pobrašnjenoj podlozi i podijelite na kuglice, izravnajte te punite željenim namazom, a potom ponovno oblikujte u kuglice. Kalup premažite s malo maslaca pa u njega složite buhtle jednu do druge. Pokrijte ih krpom i ostavite nakratko na toplom. Pecite na 180 Celzijevih stupnjeva 25 do 30 minuta (ovisno o jačini vaše pećnice). Prema želji, dodatno pospite šećerom u prahu.

image
Marko Miscevic/cropix/
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
05. ožujak 2024 12:27