PETKOM RIBLJE

Danas kuhamo ovaj sjajan crni rižoto sa sipicama i špinatom po receptu Časlava Matijevića

 Berislava Picek/Cropix
Časlav Matijević u svojoj nas je kući u Jardasima kod Kastva ugostio kraljevski skromno: s pet izvrsnih ribljih sljedova "od male ribe"

Probali smo nekoliko njegovih jela, a pali na ovo. Ovako o svojem savršenom tanjuru zbori Časlav Matijević (znate ga iz Masterchefa).

"Sipicama najprije treba odstraniti sipine kosti i probavni trakt, a vrećice s crnilom sačuvati. Ljutiku sitno narežite, prodinstajte na maslinovu ulju pa dodajte sipice. Promiješajte i dodajte rižu. Ja koristim odležanu rižu acquarello carnarolli. Uz uzastopno miješanje i dodavanje ribljeg temeljca i reduciranog vina, kuhajte 20 minuta, u ovom koraku dodajte u sipino crnilo. Na kraju dodajte par kapi konjaka i 50 g hladnog maslaca pa ga lagano umiješajte kako bi se riža povezala sa svim sastojcima. Za kremu od baby špinata odrežite peteljke s listova špinata i uronite ih u kipuću slanu vodu na nekoliko sekundi. Špinat potom premjestite u vodu s ledom kako biste zadržali žarku zelenu boju, te ga ocijedite. U blender stavite par kuhanih krumpira, blanširani špinat i 2 jušne žlice maslinova ulja (gustoću kreme regulirajte dodavanjem škrobne vode u kojoj se kuhao krumpir), a zatim dodajte 25 g maslaca i 2 jušne žlice vrhnja za šlag te sol i papar po želji. Sve izblendajte u kremu, a poslužite u dubokom tanjuru tako što ćete na dno staviti kremu od špinata, a zatim malo crnog rižota. Sve obilno prelijte maslinovim uljem."

Trebat će vam:

500 g sipica
500 g baby špinata
200 g riže (carnaroli)
3 ljutike
300 ml ribljeg temeljca
100 ml bijelog vina
1 jušna žlica konjaka
75 g maslaca
2 bijela krumpira srednje eličine
maslinovo ulje
2 jušne žlice vrhnja za šlag
sol i papar

image
Berislava Picek/Cropix
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
25. srpanj 2024 02:32