PROBAJ OVO!

Danas napravite banana kruh za odrasle, trebat će vam nekoliko klasičnih sastojaka, rum i sezam

 @bakedbybenji Instagram
Recept uz koji će omiljena slastica postati još sočnija, aromatičnija i ukusnija

Čitajući vijesti, na Independentu smo naletjeli na recept za kolač koji nas je privukao na prvu. Riječ je slatkom banana kruhu koji obožavamo, ali ovog puta u varijanti za odrasle, s dodatkom ruma i tahinija. Za recept je zaslužna Benjamina Ebuehi, inače kolumnistica i autorica "A Good Day To Bake" kuharice, koja ga je opisala kao kolač koji je jednostavan za pripremu baš poput svakog drugog banana kruha, ali donosi još bolje, orašaste okuse. Dodala je i kako je sve što će vam za pripremu ovog kolača trebati tek koja zdjela i jedna drvena kuhača.

Osim sočnog biskvita, priprema uključuje i jednostavnu, aromatičnu glazuru. Dobro je spomenuti kako tahini možete napraviti i sami, blendanjem tostiranog sezama dok ne dobijete pastu, a kolač na kraju možete poslužiti uz orašaste plodove ili voće po želji. Kriška ovog sočnog kolača najbolje će se složiti uz šalicu popodnevne kave ili čaja.

Originalni recept možete pronaći ovdje.

Za biskvit će vam trebati:

2 jaja

100 g svijetlog smeđeg šećera

100 g tamnog smeđeg šećera

75 g tahinija

300 g banana

3 žlice ruma

150 g bijelog brašna

100 g raženog brašna

2 žličice praška za pecivo

¼ žličice sode bikarbone

½ žličice cimeta

Prstohvat soli

Za glazuru:

60 g šećera u prahu

½ žlice ruma

½ žličice tahinija

1 žličica paste od vanilije

Pećnicu zagrijte na 180 stupnjeva. Kalup za pečenje premažite maslacem i obložite papirom za pečenje. U većoj zdjeli kombinirajte jaja i šećere. Miksajte dok se ne povežu i postanu svjetliji. Dodajte tahini. U posebnoj zdjeli vilicom usitnite banane i dodajte rum. Banane dodajte jajima i pomiješajte. Dodajte brašno, prašak za pecivo, sodu bikarbonu, cimet i sol. Miješajte dok se sve ne poveže. Dobivenu smjesu prebacite u kalup za kolač i pecite 40-45 minuta ili dok vilica koju ste zaboli u sredinu iz kolača ne izađe čista. Dok se kolač hladi, napravite glazuru. Pomiješajte sve sastojke i miješajte dok ne dobijete kremastu smjesu. Ako je previše gusta, dodajte žličicu dovde. Glazuru prelijte preko toplog kolača i pustite da stoji 10-ak minuta prije rezanja. Na vrh možete dodati orahe ili voće po želji.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
17. travanj 2024 13:19