ČOKOLADNO SAVRŠENSTVO

Danas napravite čokoladnu terinu - bonet!

 Getty Images/iStockphoto
Donosimo recept za divan čokoladni desert koji će od sad na dalje biti obavezan na vašim druženjima
Donosimo recept za divan čokoladni desert koji će od sad na dalje biti obavezan na vašim druženjima

Ljubitelji čokolade ovo je prava stabr za vas! Obavezno kupite kvalitetniju čokoladu i amaretto kekse jer će dati neobičan okus. Priprema zahtjeva malo više truda, ali se svakako isplati!

Sastojci:

100 + 90 g šećera
3 jaja
3 žumanjka
60 g kakaa u prahuu
250 g fine tamne čokolade
2 dcl mlijeka
3 dcl slatkog vrhnja
100 g keksa amaretta, usitnjenih u kuhinjskom blenderu

Priprema:

U manju zdjelu uspite 100 g šećera i dodajte malo vode (da jedva prekrije šećer). Kuhajte na laganoj vatri miješajući dok se šećer ne otopi. Zatim kuhajte još 5 minuta dok šećer lagano ne potamni.


Karmelizirani šećer ulijte u kalup za terinu. Čokoladu i dcl vrhnja rastopite na pari, a zatim ostavite po strani da se malo ohladi. Mikserom pomiješajte jaja, žumanjke, kakao i 90 g šećera, a zatim umiješajte otopljenu čokoladu i samljevene amarette.


U zdjelici zagrijte mlijeko i slatko vrhnje dok ne postane mlako/toplo te na kraju dodajte u smjesu jaja i čokolade neprestano miješajući. Smjesu ulijte u kalup za terinu. Kalup stavite u veći pleh za pečenje te u njega ulijte vruću vodu do visine kalupa za terinu. Pecite 45 minuta u prethodno zagrijanoj pećnici na 180 stupnjeva.


Izvadite iz pećnice, pa iz pleha s vodom te ostavite da se ohladi, a zatim spremite u hladnjak.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
06. prosinac 2025 12:40