PROBAJ OVO

Danas napravite jednostavan "burek sa sirom" bez svježeg sira po receptu Nataše Rajčević

 Nataša Rajčević/burbon I Borovnice/
Nataša Rajčević ovo je jelo opisala kao jedno od onih koja uspijevaju baš uvijek

"Prvo, ajmo biti dovoljno kul i izbjeći rasprave o tome kako je 'burek samo s mesom, sve ostalo je pita', jer ovdje nema ni jednog ni drugog! Tako da - svi mirni ili svi uvrijeđeni, kako želite. Dalje, ovo je fraza koju često ponavljam, ali ne mogu dovoljno naglasiti koliko ovo ima okus 'pravog' bureka (sorry, pite) sa sirom! Dakle, okus svježeg sira 10/10", opisala je Nataša Rajčević s bloga burbon i borovnice ovaj veganski burek.

Trebat će vam:

grčki veganski jogurt, 400 grama (Sojade)

svježi tofu, cca 300 grama

pakiranje kora za pite, 10-ak listova

sok pola/cijelog limuna

sol

maslinovo ulje

mineralna voda (ili obična)

Priprema:

Zagrijte pećnicu na 200 stupnjeva, pripremite posudu za pečenje i premažite je s malo maslinovog ulja.

Napravite smjesu za punjenje - u zdjeli pomiješajte jogurt, sok limuna i sol. Izmrvite tofu rukama i dodajte ga ostalim sastojcima.

Sve dobro promiješajte i probajte. Po potrebi dodajte još soka limuna ili soli. I teksturom i okusom bi vas smjesa trebala podsjećati na svježi sir.

U manjoj posudici pomiješajte nekoliko žlica maslinovog ulja i nekoliko žlica mineralne. S tom mješavinom ćemo prskati kore.

Uzmite jednu koru, malo je poprskajte s mješavinom ulja i vode doslovno par kapi) i na nju stavite drugu koru. Opet malo poprskajte pa po cijeloj kori pobacajte nekoliko žlica "sira". Nemojte pretjerati, nekih 6 grudica sira će biti okej. Lagano zarolajte i stavite je u posudu za pečenje. Ako ste kore previše smočili ili napunili, postoji šansa da vam rolica pukne. U tom slučaju, samo uzmite još jednu koru i zamotajte je oko te puknute (ili samo oko puknutog dijela). Ponavljajte postupak dok ne potrošite svu smjesu.

Na kraju sve premažite s malo maslinovog uljem i pecite oko pola sata na 200 stupnjeva. Vrijeme ovisi o vašoj pećnici, kad se kore lijepo zarumene- burek je gotov. Pustite da se (bar malo) ohladi i uživajte. Meni je odličan i sutradan, ostatke držim u hladnjaku.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
16. travanj 2024 15:20