RECEPT DANA

Danas napravite mekane jastučiće od dizanog tijesta s makom, provjereni su hit na druženjima

 Berislava Picek/Cropix
Naša Slavica Šagolj otkrila nam je recept za sočne jastučiće s makom kojima neće moći odoljeti ni najmlađi, ali ni oni najstariji

Za tijesto:

1 vrećica suhog kvasca

2 žlice šećera

150 ml mlake vode

50 g otopljenog maslaca

50 ml mlaćenice

250 g glatkog brašna

prstohvat soli

pola žličice muškatnog oraščića

Za nadjev:

200 g maka

sok i korica jednog limuna

100 g šećera u prahu

100 ml soka od jabuke

Za glazuru:

50 g pekmeza od marelica

1 žlica soka od limuna

Priprema:

U mlaku vodu dodajte kvasac i šećer te pustite da se zapjeni. U posudu za miksanje stavite brašno, sol i muškatni oraščić pa pomiješajte. Smjesi dodajte zapjenjeni kvasac te miješajte nastavcima za tijesto. Dodajte mlaćenicu sobne temperature i otopljeni maslac. Zamijesite tijesto. Stavite posudu sa strane, pokrijte krpom i pustite da se tijesto udvostruči. Dok se tijesto diže, pripremite nadjev.

U posudu stavite mak, dodajte sok i koricu jednog limuna, šećer u prahu i lagano miješajte uz dodavanje soka od jabuke. Smjesa ne smije biti rijetka. Dignuto tijesto na pobrašnjenoj podlozi razvaljate u oblik pravokutnika. Premažite ga namazom od maka po cijeloj površini. Zarolajte tijesto. Lim za pečenje obložite papirom za pečenje. Tijesto režite oštrim nožem na komade dužine 5-6 centimetara. Svaki dio tijesta stavite na lim za pečenje. Ne slažite preblizu jer će tijesto rasti prilikom pečenja. Pećnicu zagrijte na 180 °C. Jastučiće pecite oko 25 minuta. Pečene izvadite iz pećnice te ih tople premažite glazurom od rastopljenog pekmeza sa začinima.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
16. travanj 2024 17:33