ULTIMATIVNI RECEPT

Danas radimo donutse, američke krafne s rupom koje obožavaju i mali i veliki

 Albuquerque/Getty Images
Znamo kako se priprema omiljena američka poslastica - s čokoladom ili cimetom i šećerom

Trebat će vam:

450 g brašna

90 ml vode

1 jaje

150 ml mlaćenice

60 g maslaca

60 g šećera

5 g svježeg kvasca ili jedna vrećica suhog kvasca

Prstohvat soli

Ulje za prženje

Otopljeni maslac i čokolada za umakanje ili cimet i šećer

Priprema:

U manjoj zdjelici pomiješajte toplu vodu, kvasac, žlicu brašna i žlicu šećera pa pustite da se kvasac digne. Za to vrijeme u većoj posudi najprije dobro promiješajte mlaćenicu i jaje. Dodajte otopljeni maslac, a zatim i brašno, šećer i sol. Kada se kvasac zapjenio, dodajte ga ostalim sastojcima i zamijesite tijesto. Pustite da se diže oko sat vremena ili dok se ne udvostruči pa ga prebacite na radnu površinu i podijelite na dva dijela. Jedan dio vratite u posudu i prekrijte krpom. Drugi dio razvaljajte na otprilike 2 centimetra debljine i pomoću čaše ili oblika za rezanje keksića izrezujte krugove. Na kraju u sredini kruga napravite rupe. Pustite da se tako izrezano tijesto diže još barem 20 minuta. Isto ponovite i s ostatkom tijesta. U veću posudu stavite ulje za prženje i dobro ga zagrijte. Pecite tijesto kratko, oko minutu sa svake strane i pripazite da vam ulje cijelo vrijeme bude iste temperature. Ako vidite da se donutsi peku prebrzo, smanjite vatru, a ako smatrate da im treba predugo vremena, lagano pojačajte kako ne bi upili previše masnoće. Donutse vadite na papirnate ručnike, ohladite ih pa gornju stranu umočite u otopljenu čokoladu s maslacem ili jednostavno uvaljajte u šećer koji ste pomiješali sa žlicom cimeta.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
25. travanj 2024 05:00