KLASIK

Danas radimo starinske kiflice koje se ne dižu, najbolje su punjene omiljenim pekmezom

 Wirestock/Getty Images/istockphoto
Vjerujemo da će se svi složiti kako ništa ne može zamijeniti prave domaće slastice od prhkog tijesta...

Sjećate li se onih trenutaka, kad smo bili djeca, a u kuhinji nas je ranom zorom dočekala mama ili baka s "okupiranim" stolom na kojemu je mijesila tijesto dok se iz pećnice već širio zavodljivi miris toplih domaćih kolača? I onog nestrpljivog čekanja uz čašu ili šalicu mlijeka dok nam ne bi servirala samo jedan komad da nam umiri zazubice? Kad se mi poželimo tih uspomena i tog okusa, palimo pećnice, vadimo sastojke i mijesimo tijesto za kiflice koje se na svaki griz jednostavno tope u ustima i zovu na još. Iako, što duže stoje, sve su bolje.

Osim što su jednostavne za pripremu i ne zahtijevaju previše sastojaka, odlične su i zato što se odmah peku - nema dizanja tijesta i čekanja, što se u današnje vrijeme - jako cijeni.

image

Prije nego što ih pospete šećerom, pustite ih da se ohlade

Wirestock/Getty Images/istockphoto

I da, ako vas kojim slučajem nekontrolirano vrate u prošlost i probude zaboravljene uspomene i emocije - za to nismo mi krivi, već ovaj recept koji ćete, sigurni smo, željeti sačuvati za posebne trenutke.

Za tijesto će vam trebati:

  • 500 g glatkog brašna
  • 1 jaje
  • 1 žlica šećera
  • ½ žličice soli
  • 200 g pročišćene svinjske masti
  • 200 ml jogurta
  • 1 prašak za pecivo
  • 1 vanili šećer (po želji)
  • domaći pekmez za punjenje
  • šećer u prahu za posipanje
image

Nakon što ste zamijesili tijesto, podijelite ga na dva dijela

Pexels

Priprema:

  1. Pećnicu zagrijati na 180ºC.
  2. U zdjelu prvo staviti mast, šećer, vanili šećer i sol pa mikserom pjenasto umutiti. Dodati jogurt, a potom malo po malo i brašno. Miješati mikserom dok bude moguće. Na kraju tijesto zamiješati rukom. Tijesto mora biti malo mekše, ali ne i rijetko da se lijepi za ruke.
  3. Kad je dobro zamiješano, tijesto staviti na pobrašnjenu radnu površinu i podijeliti na dva jednaka dijela. Formirati od oba komada tijesta kuglu i razvaljati u krug. Kad je tijesto dovoljno razvučeno, rezati ga kao pizzu, na trokute kojemu će najširi dio biti promjera oko 7 cm.
  4. Na najširi dio svakog trokuta tijesta staviti žličicu pekmeza, a zatim tijesto zarolati prema najužem dijelu trokuta.
  5. Na lim za pečenje staviti masni papir, a pripremljene i punjene kiflice slagati tako da su jedna od druge udaljene oko 3 cm.
  6. Peći u prethodno zagrijanoj pećnici na 180ºC oko 15 minuta ili dok ne dobiju nježno zlatnu boju.
  7. Ostaviti kiflice da se prohlade, a za to vrijeme u zdjelici pomiješati šećer u prahu i vanili šećer (ako tako volite). Ohlađene kiflice posipati šećerom i servirati.
image

TIjesto razvaljajte, narežite na trokute, punite pekmezom pa zarolajte

Pexels

SAVJET VIŠE!

Pekmez ne smije biti prerijedak jer će kod pečenja iscuriti iz kiflica.

Za ovaj recept uvijek je dobro početi raditi tijesto s 450 grama brašna, jer o veličini jaja ovisi koliko će vam ga trebati - ako brašna treba dodati, lako to napravite, no oduzeti ga ne možete, a bilo bi baš šteta da tijesto bude pretvrdo.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
05. ožujak 2024 11:53