KUHAJ KAO CHEF

Detaljni recept Petre Jelenić koji nam je ustupila za vrijeme snimanja u bistrou Brokrenships

 Vedran Peteh/Cropix
Cijenjena hrvatska slastičarka u zagrebačkom Brokenships bistrou otvorila je pop-up slastičarnicu

Rozata

(za 8 posudica od 150 ml)

Za karamel:

350 g šećera

Za kremu:

  • 1 l mlijeka
  • 6 jaja
  • 3 žumanjka
  • 150 g šećera
  • kora dvije nešpricane naranče
  • kora dva nešpricana limuna
  • liker od ruže po želji
  • mahuna vanilije - po želji
image
Vedran Peteh/Cropix

Pripremite keramičke posudice za kuhanje kreme. Šećer otopite u karamel i usipajte ga na dno pripremljene keramičke posudice. Limunima i narančama skinite koru gulilicom i odstranite bijeli dio jer daje gorčinu. Kore i vaniliju stavite u mlijeko. Lagano grijte do vrenja i maknite s vatre pa pustite da infuzira sat vremena. Jaja umutite sa šećerom. Stari Dubrovčani to rade vilicom da se ne podigne pjena, ja kratko izblendam štapnim mikserom.

Mlijeko procijedite, dodajte jaja sa šećerom i liker od ruže po želji. Procijedite smjesu i uspite je u pripremljene posudice. Stavite kuhati u pari - keramičke posudice stavite u veću posudu i dolijte tople vode do polovice visine posudica. Stavite u pećnicu na 110°C oko 30 minuta. Temperatura kreme mora doći do 83°C. Možete kuhati koristeći kuhinjski termometar za svaki slučaj. Smjesa ne smije zakipjeti jer tada rozata dobije mjehure i smjesa "smrdi" na jaja.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
21. travanj 2024 17:51