POLA KRUH, POLA KOLAČ

Dobar je trenutak da napravite popularni čokoladni kruh. Upoznajte babku, bit će vam drago

Babka je jedan od omiljenih slatkih kruhova u svijetu, a mi vam danas donosimo recept po kojem je radi omiljena domaća slastičarka Petra Jelenić

Napola kruh, a napola kolač, babka je jedna od najpoznatijih židovskih poslastica na svijetu. Vjeruje se da su je izmislili Poljaci, a zatim, kada su je u kasnim godinama 19. stoljeća donijeli u Ameriku, postigla je nevjerojatnu popularnost. Riječ je o mekom, sočnom kolaču koji se radi od bogatog dizanog tijesta, premazuje se čokoladnim punjenjem, plete u oblik nalik pletenici, a zatim stavlja u kalup i peče u formi kruha.

image
Pexels/

Originalna babka, koja je ime dobila po poljskoj riječi za baku, punila se različitim nadjevima, čak i voćem, a vrh se zatim posipao mrvičastim posipom ili sjemenkama te se kruh nakon pečenja premazivao šećernim sirupom. Najčešća varijanta je ona s čokoladnim punjenjem, a danas su popularne i one s punjenjem od cimeta, pa čak i slanim kombinacijama kao što je, primjerice, pesto. Također, mnogi danas babku rade i u drugačijim formama od one originalne pa ćete tako ponegdje naići na recepte za babku u obliku vijenca ili mini kruha.

image
Unsplash/

Za velik dio popularnosti babke zaslužna je i epizoda poznate američke serije Seinfeld, u kojoj Jerry i Eleine odlaze u Royal Bakery kako bi kupili babku za večeru na koju su pozvani. Kada napokon dođu na red, čokoladne babke više nema pa Jerry predlaže da jednostavno kupe babku s cimetom, za koju Eleine smatra da je "manje babka" od klasične čokoladne. Dobro je poznat Jerryjev odgovor na njezinu tvrdnju, a glasi: "Cimet u babki nikako nije manje vrijedan. Ljubi vole cimet i trebao bi stajati na stolovima u restoranima zajedno sa soli i paprom."

Svojevremeno smo cijeli jedan tekst posvetili upravo babki iz Seinfelda pa, ako ste fan, svakako svratite ovdje.

image
Unsplash/

Iako smo se svojevremeno okušali u pripremi babke po receptu inspiriranom Seinfeldom, najbolji slatki kruh s čokoladom koji smo probali za nas ipak radi slastičarka Petra Jelenić. Svojevremeno je s nama i podijelila recept, koji vam ostavljamo u nastavku, a dodali bismo kako slatka peciva inspirirana babkom Petra povremeno radi i u Salu na zagrebačkoj Opatovini.

image
Marko Miscevic/Cropix/Cropix

Za tijesto će vam trebati:

15 g kvasca

350 g krušnog brašna (tip 850)

50 g šećera

prstohvat soli

1 jaje

1 žumanjak

70 g mlijeka

80 g maslaca

Za nadjev od čokolade:

75 g šećera u prahu

45 g kakaa

130 g otopljene čokolade - paziti da bude mlaka

100 g otopljenog maslaca - paziti da bude mlak

fino ribana korica 1 naranče

100 g čokoladnih kapljica

Za sirup:

150 g vode

150 g šećera

1 mahuna vanilije

Priprema:

Od svih sastojaka umijesiti tijesto. Tijesto spremiti u posudu namazanu maslacem, poklopiti i spremiti u hladnjak na 24 sata. Odmoreno tijesto razvaljati tanko 20x30 cm. Pomiješati sve sastojke za nadjev od čokolade. Namazati tijesto nadjevom, zarolati. Razrezati po pola po dužini, ispreplesti, staviti u kalup. Ostaviti da se diže. Dignutu babku staviti peći u pećnicu zagrijanu na 180°C. Pomiješati sve sastojke za sirup i staviti kuhati. Kad zakipi, kuhati na lagano 5 minuta. Pečenu babku zaliti šećernim sirupom.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
25. travanj 2024 17:50