RECEPT DANA

Dobra ideja za nedjeljni ručak: kuhamo talijanski klasik od teletine i pršuta! Jednostavno, brzo gotovo i slasno

Kombinacija teletine, kadulje i pršuta, vjerujemo, neće vas razočarati. Napravite saltimboccu

Slasno jelo od teletine s pršutom i kaduljom talijanski je klasik i, ako ste barem jednom do sada posjetili Rim, sigurni smo da ste za njega već čuli. Naziv saltimbocca u prijevodu zapravo znači ‘skočiti u usta‘, a oni koji su ga probali kažu da je zbilja toliko ukusno da će vam gotovo samo skakati u usta, sve dok ne ispraznite svoj tanjur.

Saltimbocca alla Romana jelo je tipično za regiju Lazio u kojoj se i nalazi glavni grad Italije - Rim. Međutim, kao podrijetlo i mjesto gdje je ovo jelo zapravo nastalo, mnogi stručnjaci spominju grad Bresciu te navode da su ga Rimljani u svoju kulinarsku kulturu uvrstili tek početkom 19. stoljeća. Saltimbocca je svakako široko rasprostranjena u svim regijama Italije, ali i u susjednim zemljama.

image
Donstock/Getty Images

Pripremate li jelo po tradicionalnom receptu, koristit ćete teletinu, pršut, kadulju te bijelo vino i maslac za umak. Razne varijacije ovog jela često se viđaju u konobama već unutar granica Italije, a najčešće su razlike vrsta mesa gdje se umjesto teletine koristi piletina ili svinjetina, ali i korištenje raznih vrsta šunka umjesto pršuta.

Osim razlike u glavnim sastojcima, saltimbocca ponekad dolazi umotana i punjena dodacima poput kapara, artičoka ili crvenog luka.

U nastavku donosimo provjereni recept, u cijelosti ga prenosimo s portala San Pellegrino.

image
Bernjuer/Getty Images/istockphoto

SALTIMBOCCA ALLA ROMANA

Trebat će vam:
4x 150 g telećeg filea
4 šnite pršuta
4 lista kadulje
80 g maslaca
100 g bijelog vina
20 g maslinovog ulja
20 ml vode
sol i papar

Priprema:
Položite teleći file na dasku za rezanje, prekrijte prozirnom folijom i tucite ih batićem za meso dok ne budu debljine oko 5 milimetara. Začinite obje strane svih komada solju i paprom. Na svaki komad mesa odozgo položite šnitu pršuta, prekrijte meso, zatim stavite list kadulje. Meso, kadulju i pršut probodite čačkalicom da slojevi ostanu na mjestu. Zatim, zagrijte veliku tavu na srednje jakoj vatri te dodajte pola preporučene količine maslaca zajedno sa malo ulja. Stavite filete ravnom stranom prema dolje na tavu i pecite dok ne porumene s donje strane. U tavu dodajte bijelo vino i pustite da prvo ispari prije nego što pokrijete tavu poklopcem kako bi se jelo u potpunosti skuhalo. Izvadite iz tave i poslužite na tanjuru. Dodajte ostatak maslaca u tavu zajedno s vodom da deglazirate i pirjajte dok ne dobijete bogati, sjajni umak. Umakom prelijte posluženo jelo u tanjuru.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
29. ožujak 2024 14:04