DAJ MI NEŠTO SLATKO

Dobre kremšnite mogu napraviti i totalni početnici, ovo su jedina dva recepta koja ćete trebati

 Neja Markicevic/Cropix/Cropix
Početnici mogu isprobati recept s kupovnim tijestom i malo gustina za sigurnost da će se krema stisnuti, mi radimo po 1. receptu

Kremšnita ili kako je neki nazivaju krempita, poznata je kremasta slastica koja svoje porijeklo vuče iz Austro-ugarskog carstva. Neki zapisi upućuju i na francuske korijene budući da je u poljskoj ovaj desert poznat pod nazivom napoleonka. Tome u prilog ide i izvedenica kremšnite koju je pravio francuski majstor Marie-Antoine Carême. Slijedom toga, mnogi smatraju da je kremšnita nastala od francuskog deserta mille-feuillea koji se sastoji od tri sloja lisnatog tijesta i dva sloja bogate podatne kreme dok kremšnita ima dva sloja tijesta između kojih je debeli sloj kreme.

Najpoznatiji način služenja je kremšnita posipana šećerom u prahu, ali može biti prelivena i glazurom. Kremšnita, u Poljskoj zvane i kremówka, je bio omiljeni desert pape Ivana Pavla II. U Hrvatskoj je najpoznatija samoborska kremšnita. Vjeruje se kako je osmišljena još 20-ih godina prošlog stoljeća, nakon povratka Đure Lukačića iz Zagreba. Đuro je u zagrebačkim slastičarnicama izučavao zanat, kombinirao recepture majstora od kojih je učio i tako dobio poslasticu koja je proslavila Samobor. Tako se Đuro Lukačić smatra ocem prave samoborske kremšnite. Kremšnite su se počele raditi u slastičarnici Marka Lukačića, Đurina brata, smještenoj na samoborskom trgu.

Recept za samoborske kremšnite s domaćim lisnatim tijestom (isprobali)

500 grama lisnatog tijesta

Za prvu smjesu:

  • 10 žumanjaka
  • 30 dag brašna
  • 30 dag šećera
  • 2 vanilin šećera
  • 2 dcl mlijeka

Za drugu smjesu:

  • 12 dcl mlijeka
  • 12 dcl vode
  • 2 vanilin šećera

Za treću smjesu:

  • 10 bjelanjaka
  • 20 dkg šećera u prahu

Priprema:

  1. Lisnato tijesto razvaljajte u dvije tanke kore dimenzija 40x20 centimetara. Ispecite ih na donjoj strani lima za pečenje, oko 25 minuta na 180 stupnjeva Celzijevih. Kad su obje kore pečene, stavite ih sa strane.
  2. Za prvu smjesu, električnim mikserom izmiksajte žumanjke, šećer i vanilin šećer dok ne postanu svijetli. Dodajte brašno i mlijeko.
  3. Za drugu smjesu, pomiješajte sve sastojke te ih zakuhajte.
  4. Kad su mlijeko i voda gotovo zakuhali, dodajte nekoliko velikih žlica u smjesu sa žumanjcima kako biste ih temperirali.
  5. Zatim sve dodajte u ostatak mlijeka i vode te kuhajte na laganoj vatri oko deset minuta. Maknite s vatre.
  6. Za treću smjesu, električnim mikserom umiješajte bjelanjke i šećer u prahu dok ne postanu čvrsti. Dodajte ih u drugu smjesu dok je još topla pa sve dobro izmiješajte, ručno.
  7. Stavite prvu koru u protvan pa ju prelijte još toplom smjesom. Na smjesu stavite i drugu koru.
  8. Stavite kremšnite na hlađenje prvo na sobnu temperaturu oko sat vremena te zatim u hladnjak preko noći. Kad su ohlađene, pospite ih šećerom u prahu i izrežite na velike kvadrate.
image
Neja Markicevic/Cropix/Cropix

Jednostavan recept za kremšnite s kupovnim lisnatim tijestom

  • 1l mlijeka
  • 6 jaja
  • 250 g šećera
  • 1 vanilin šećer
  • 150 g brašna
  • 1 pakiranje lisnatog tijesta

Priprema:

  1. Odmrznite lisnato tijesto, razvaljajte ga na debljinu do 3 mm, izbodite vilicom i pecite na 200°C dok ne poprimi zlaćanu boju, kojih 20-ak minuta ovisno o jačini pećnice
  2. Odvojite žumanjke od bjelanjaka
  3. Žumanjke, 150 g šećera i vanilin šećer izradite u glatku smjesu
  4. Dodajte žumanjcima i šećeru, 100 ml mlijeka i brašna uz konstantno miješanje kako biste izbjegli grudice.
  5. 900 ml mlijeka zakuhajte do vrenja, a zatim smanjite jačinu vatre. Pričekajte da se malo smanji temperatura mlijeka, a zatim brzo miješajući postepeno dodavajte smjesu sa žumanjcima. Miješajte na laganoj vatri dok ne dobijete gustu i podatnu kremu. Trebat će vam oko 5 minuta pa je maknite s vatre
  6. Izradite čvrsti snijeg od bjelanjaka i 100 g šećera pa umiješajte u prethodno dobivenu kremu. Sve vratite na laganu vatru i termički obradite uz miješanje još dvije-tri minute.
  7. Pečeno lisnato tijesto možete izrezati na dva ili tri pravokutnika između kojih ćete staviti kremu. Sve slažite u protvanu za pečenje kako biste zadržali oblik kremšnitama. Prije posluživanja je potrebno nekoliko sati tako pripremljen desert držati u hladnjaku. Posipajte šećerom u prahu prije posluživanja.
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
05. ožujak 2024 10:49