ZA KRAJ TJEDNA

Dobrom čokoladnom kolaču ne treba baš ništa - osim pistacija. Ova poslastica u našoj je kuhinji totalni hit

Postoji li išta bolje od mekog brownieja koji se topi u ustima? Postoji! Brownie s pistacijom

Iako nam brownie već sam za sebe predstavlja ultimativni čokoladni desert, kada mu dodamo pastu od pistacije, cijela stvar postaje još malo bolja. Kako? Uzeli smo recept za brownie koji je svojevremeno s nama podijelio slastičar Robert Hromalić, dodali mu pastu od pistacije i sjeckane tostirane pistacije i napravili slasticu koje se sada ne možemo zasititi.

image
Pexels/

Sve detalje i postupak pripreme donosimo vam u nastavku, a na vama je sada samo da nasjeckate čokoladu, upalite blender i zagrijete pećnicu pa kroz 30-ak minuta uživate u najboljem, a vjerojatno najjednostavnijem čokoladnom kolaču koji danas možete napraviti.

image
Pronina Marina/Getty Images/istockphoto

Trebat će vam:

150 g čokolade

125 g maslaca

200 g kristal šećera

2 jaja

3 g vanilije (pasta ili aroma)

100 g brašna

3 g praška za pecivo

1 g soli

75 g komadića čokolade

75 g sjeckanih pistacija

Za pastu od pistacije:

Trebat će vam:

300 g tostiranih pistacija

200 g šećera

3 - 5 žlica vode

Priprema:

Prvo napravite pastu od pistacija. Šećer i vodu otopite u karamelu. Pistaciju tostirajte, a zatim je prelijte karamelom. Pustite da se stisne, a zatim razlomite na komadiće. Ubacite u blender, dodajte malo soli i miksajte dok ne dobijete pastu. Trebat će vam dulje vremena. Svakih minutu ili dvije napravite pauzu pa nastavite blendati.

Za brownie zagrijte pećnicu na 150°C, a u međuvremenu otopite maslac i čokoladu. U posebnoj zdjeli pomiješajte jaja, šećer i vaniliju. Tako dobivenu mješavinu prelijte preko otopljene čokolade. U istu zdjelu uz kontinuirano miješanje dodajte prosijano brašno i prašak za pecivo. Dodajte komadiće sjeckane čokolade, pistacije i sol. Napunite kalupe koje ste prethodno premazali maslacem i pobrašnili. Na površinu dodajte pastu i vilicom je rasporedite po smjesi. Dodatno pospite pistaciju po vrhu. Pecite 30 minuta. Izvadite iz pećnice, kratko ohladite pa poslužite. Može i uz kuglicu sladoleda od, čega drugog, nego pistacije.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
07. svibanj 2024 11:30