KRALJEVSKI DORUČAK

Dobru shakshuku nije teško napraviti, važno je tek pogoditi začine i vrijeme pečenja jaja

 Berislava Picek/Cropix
Anna Colquhoun ustupila je nekoliko recepata i pojasnila u kojim se prilikama pripremaju pojedina jela...

"Ovo je jedan od naših ‘specijaliteta za doručak‘, savršen za jesen kada je povrtnjak prepun kasnih rajčica i paprika. Možete ga začiniti koliko želite, dodavanjem više ili manje paprike, čilija i kumina. Po čitavom istočnom Mediteranu postoje verzije shakshuke; ovaj recept temelji se na receptu Yotama Ottolenghija. Shakshuka se jako dobro zamrzava, pa vam predlažem da napravite veliku količinu i spremite je. Navedene težine povrća odnose se na pripremljeno povrće", objasnila je Anna Colquhoun uz Bolare60.

Za 12 porcija trebat će vam:

maslinovo ulje
450 g oguljenog i narezanog luka
900 g narezane paprike bez koštica i sjemenki
4 debela režnja češnjaka, oguljena i tanko narezana
3 velika svježa lovorova lista
1 velika žlica šećera demerara
1,5 kg zrele rajčice, usitnjene i grubo nasjeckane
lišće svježe majčine dušice
1 do 2 velike žličice slatke dimljene paprike
1 do 2 žličice srednje ljutog čilija u prahu ili pahuljica čilija (manje ako je jako ljut)
1 do 2 žličice preprženih i samljevenih sjemenki kumina
sol i papar

Priprema:

Prije početka kuhanja pripremite luk i papriku. U širokoj tavi na srednje jakoj vatri ispecite luk u obilnoj količini maslinova ulja, dodajući dobar prstohvat soli. Nakon što luk napola omekša, dodajte papriku, češnjak, lovorov list, šećer i još malo soli. Nastavite kuhati na srednje jakoj vatri dok povrće ne postane sasvim mekano i paprike se ne počnu mjestimično karamelizirati. To će potrajati dobrih desetak minuta. U međuvremenu pripremite rajčice. Dodajte rajčice, majčinu dušicu, dimljenu papriku, čili i kumin i još malo soli. Kuhajte još oko 20 minuta na umjerenoj vatri, povremeno miješajući, dok se rajčice ne raspadnu, dio njihova soka ne ispari, a smjesa ne dobije gustoću umaka. Provjerite začinjenost i dodajte sol, papar ili više začina po želji. Uklonite lovorovo lišće. Sada možete zamrznuti shakshuku ili je nastaviti pripremati.

Za serviranje:

1 jaje po osobi
krupna morska sol
lišće peršina
svježe tostirani kruh, po mogućnosti od kiselog tijesta

Zagrijte shakshuku u tavi dok ne počne krčkati. Za svako jaje napravite udubljenje u smjesi koje ravnomjerno rasporedite. Brzo razbijte jaja jedno za drugim i ubacite u udubljenja, posipajte svako jaje s malo soli, a zatim posudu pokrijte poklopcem i pirjajte vrlo lagano oko šest do osam minuta. Pažljivo promatrajte jaja - ciljate na to da bjelanjci očvrsnu, a žumanjci ostanu mekani. Lako je propustiti pravi trenutak. Ako ste u nedoumici, isključite vatru, ostavite poklopac na tavi i pustite da se kuha na preostaloj toplini. Shakshuku poslužite u tavi, ukrašenu peršinovim lišćem, s tostiranim kruhom i maslacem sa strane.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. travanj 2024 14:36