KAKAV RUČAK!

Domaća zelena tjestenina od raštike s umakom od bijelog vina, kozica i škampi

 Filip Popović/
Najprije pripremite zelenu tjesteninu od raštike, a zatim je ubacite u bogati morski umak


Za domaću tjesteninu trebat će vam:

150 g raštike
3 jaja
50 g glatkog brašna

Za umak će vam trebati:

300 g očišćenih kozica
400 g očišćenih škampi
2 češnja češnjaka
3 ml maslinova ulja
1 žličica nasjeckanog peršina
Papar po želji
100 ml suhog bijelog (pelješkog) vina
500 ml ribljeg temeljca

Priprema:

Skuhajte raštiku, ocijedite i ohladite te izblendajte da dobijete pastu. Jaja razmutite u odvojenoj posudi te postepeno dodajte brašno i pastu od raštike dok ne dobijete homogenu smjesu. Pustite da odstoji 30 minuta. Dobivenu smjesu razvaljajte i na mašinu „izvucite“ tagliatelle. Zagrijte vodu, dodajte sol i ulje te ubacite tjesteninu. Kuhajte 3 do 5 minuta te skuhanu tjesteninu procijediti. Za umak, zagrijte malo maslinova ulja u tavici, a zatim dodajte sitno nasjeckan češnjak. Kada se češnjak lagano zarumenio dodajte škampe i kozice, podlijte bijelim vinom pa pričekajte dok se malo ne reducira. Dodajte potom i riblji temeljac, papar i peršin. Kuhajte desetak minuta, a na samom kraju umiješajte tjesteninu.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
16. travanj 2024 12:37