RECEPTI IZ MLINA

Donosimo recept za zljevku i ne bojte se kombiniranja različitih vrsta brašna, ali birajte domaće

 Tomislav Kristo/Cropix/Cropix
Donosimo recept za zljevku iz mlina Stjepana Friščića gdje proizvodi brašno na tradicionalan način

200 g kukuruznog brašna
50 g hajdinog (heljdinog) brašna
2 jaja
100 g šećera
100 ml jogurta
200 ml kiselog vrhnja
700 ml mlijeka
100 ml ulja
1 prašak za pecivo
1 žličica soli
200 ml slatkog vrhnja

Razmutite jaja, dodajte šećer i sve ostale sastojke (brašno prosijte s praškom). Sve dobro izmiješajte, izlijte u nauljeni i zagrijani lim za pečenje i pecite u zagrijanoj pećnici na 200°C oko 30 minuta. Zatim zljevku izvadite, prelijte slatkim vrhnjem i pecite još 10-15 minuta.

Savjet više: Brašno mora biti domaće i možete kombinirati različite vrste, npr., hajdino ili pšenično, a ne štedite ni na kukuruznom brašnu. Smjesa je rijetka, ali takva mora biti. Slatkog vrhnja možete staviti i manje od 200 ml, a ako ga nemate, zašećerite kiselo vrhnje i prelijte po zljevki. Umjesto šećera možete u vrhnje staviti omiljeni džem.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
20. travanj 2024 17:56