Ideja za ručak

Dosadila vam je klasična pečena piletina? Oduševit će vas ovaj recept s neočekivanim sastojkom

 Shutterstock
Piletina je vrlo zahvalno meso za pripremu jer je brzo gotova te se odlično slaže s mnogim začinima i namirnicama

Nakon napornog radnog tjedna mnogi od nas se žele samo dobro odmoriti za vikend. Iako tada konačno imamo više slobodnog vremena i možemo si pripremiti kvalitetne obroke, malo tko želi satima stajati za štednjakom. Zato je brzim, a ukusnim i nutritivno bogatim obrocima u zadnjih nekoliko godina narasla popularnost. Nedjeljni obiteljski ručak tradicija je koja se njeguje u mnogim hrvatskim krajevima, no ne znači da ga se mora pripremati cijeli dan da bi zadovoljio i najzahtjevnija nepca.

Mnogi bi se složili da je kruna svakog dobrog ručka juha. Ovo tradicionalno predjelo dolazi u mnogim varijantama, ali nekima njezina priprema predstavlja izazov. Ipak, to nije razlog da svoje tijelo i nepce ne počastite ukusnim i zdravim obrokom. Nove Podravka gotove juhe idealan su izbor za one koji su u žurbi i žele uživati u vrhunskom okusu bez dugog boravka u kuhinji. U neodoljivoj ponudi su četiri okusa krem juha - gljive, bundeva, rajčice i povrtna. Pripremaju se od pirea povrća, a ono najvažnije, ne sadrže dodane pojačivače okusa, gluten, umjetne arome, boje i konzervanse.

image
Podravka

Što je još bolje, ove juhe odličan su start svakog ručka te se slažu s mnogim jelima. To su primjerice piletina s limunom ili pak klasik nad klasicima – tjestenina sa sirom. Čak ni ostatak ručka ne mora zahtijevati sate pripreme jer sva jela možete pripremiti s Podravka novom linijom tekućih temeljaca.

image
Podravka

Da vam još olakšamo pripremu nedjeljnog obroka donosimo četiri recepta za jela koja ćete poželjeti pripremati i tijekom tjedna!

Šumska delicija

Jesen je idealno doba za slasne obroke s gljivama, a volimo ih na sve moguće načine - u juhi, umacima ili pržene na grilu. Tijekom varljivih jesenskih dana najbolje će nas ugrijati topla juha od gljiva koju ne morate posebno pripremati. Ukusnu Podravka gotovu juhu od gljiva morate samo podgrijati i imate iznimno ukusan obrok. A što za nastavak? Gljive se slažu s mnogim jelima, a šteta bi bila u potpunosti ne iskoristiti ovu jesensku namirnicu. Uz juhu od gljiva najbolje će prijati kremasti rižoto s gljivama i piletinom za čiju pripremu treba samo pola sata.

Rižoto s piletinom i gljivama

image
Shutterstock

Sastojci:

Podravka povrtni tekući temeljac

400 g pilećih prsa

250 g smeđih šampinjona

250 g bukovača

1 mrkva

1 poriluk

1 češanj češnjaka

malo timijana

1 peršinov list

1,5 šalice riže

sol i papar

maslac

Priprema:

Za početak operite poriluk. Donji, bijeli dio narežite na kolutiće, a zeleni na trakice. Šampinjone i bukovače nemojte prati, već ih obrišite krpom ili papirnatim ručnikom. Narežite ih na manje komade. Mrkvu također narežite na tanje kolutiće, a češnjak nasjeckajte.

Na maslacu pirjajte poriluk te mu dodajte mrkvu. Nakon par minuta dodajte na kockice narezano meso i kratko ga popržite dok ne dobije zlatnu boju. Dodajte mu gljive, češnjak, peršinov list i sve dobro promiješajte. Pirjajte dok ne ispari sva tekućina iz gljiva pa dodajte rižu i podlijevajte Podravka povrtnim tekućim temeljcem. Cijelo vrijeme miješajte dok riža ne omekša. Na kraju dodajte timijan i kockicu maslaca te kratko promiješajte. Rižoto poslužite odmah dok je vruć.

Narančasti užitak

Još jedna namirnica kojoj se izrazito veselimo u jesen je bundeva. Osim što je možemo iskoristiti za dekoraciju stola, njezina slatkoća i tekstura savršene su za pripremu snacka, umaka, muffina ili pak juha. Kako je bundeva sama po sebi aromatična, juhu od ove vrijedne namirnice najbolje će nadopuniti jednako aromatično jelo, primjerice, kombinacija mesa i citrusa. Njam!

Piletina s limunom

image
Shutterstock

Sastojci:

5 režnjeva češnjaka

1 žličica slatke crvene paprike

½ žličice mljevenog kima

½ žličice kurkume

sol i papar

6 pilećih zabataka i 6 krilca

2 žlice ekstra djevičanskog maslinova ulja

3 srednja luka

8 zelenih maslina

1 veliki ili 3 manja limuna

240 ml Podravka kokošjeg tekućeg temeljca

sok pola limuna

1 žlica usitnjenog peršina

Priprema:

Pomiješajte usitnjeni češnjak, papriku, kim i kurkumu te im dodajte sol i papar. Ovom mješavinom začina istrljajte piletinu, prekrijte je i stavite u hladnjak da se marinira barem sat vremena. U tavi zagrijte ulje, dodajte piletinu i pecite je sa svih strana dok ne dobije zlaćanu boju. Piletinu prebacite na tanjur. U tavi pirjajte na tanke trakice narezani luk oko 15 minuta uz miješanje dok lagano ne posmeđi.

Vratite piletinu u tavu i po njoj rasporedite očišćene i narezane masline. Limune razrežite na četvrtine, uklonite pulpu i dodajte ih u tavu. Sok od svježeg limuna pomiješajte s Podravka kokošjim tekućim temeljcem pa prelijte preko piletine. Tavu poklopite i kuhajte na niskoj vatri oko 30 minuta dok piletina nije gotova. Posipajte jelo usitnjenim peršinom i poslužite. Uz ovo jelo kao prilog odlično ide pire od krumpira i bundeve.

Kremasto veličanstvo

Popularni „comfort food“ ili hrana za utjehu je tjestenina sa sirom. Možemo je jesti bilo kada te se priprema vrlo brzo. Ipak, ovo jelo može biti teže zbog puno sira pa nam treba nešto lagano za početak. Juha od rajčica iz Podravkine nove linije zadovoljit će potrebu za obrokom „na žlicu“, a možete je dodatno začiniti s malo bosiljka koji će joj dati aromatični štih.

Tjestenina sa sirom

image
Shutterstock

Sastojci:

3 žlice maslaca

3 žlice brašna

700 ml mlijeka

2 dcl Podravka povrtnog temeljca

100 g cheddar sira

prstohvat muškatnog oraščića

sol i papar

500 g tjestenine

4 žlice krušnih mrvica

1 žlica maslaca za posip

50 g parmezana

Priprema:

U velikoj posudi otopite maslac, dodajte mu brašno i kuhajte dok ne dobijete pastu s blagim orašastim okusom. Dodajte joj toplo mlijeko i uz neprestano miješanje kuhajte još 20-ak minuta, dok ne dobijete gušći umak. Dodajte mu Podravka povrtni temeljac, začinite ga solju, paprom i muškatnim oraščićem. Umiješajte 100 grama naribanog svježeg cheddara i kuhajte dok se sir ne otopi.

U međuvremenu skuhajte tjesteninu u posoljenoj vodi dok nije al dente. Prebacite je u posudu za pečenje i prelijte umakom. Na tavi otopite žlicu maslaca, dodajte krušne mrvice i kratko ih pecite dok ne poprime smeđu boju. Maknite ih s vatre, ohladite i pomiješajte sa sitno naribanim parmezanom. Mješavinu mrvica, maslaca i parmezana pospite po tjestenini i sve pecite u pećnici na 200 °C na 20-ak minuta ili dok ne poprimi zlaćanu boju. Odmah poslužite.

Veličanstveni klasik

Klasičan nedjeljni ručak nekada je i najbolji, posebice kada započinje juhom od povrća. Dostojna zamjena bistroj juhi s mrkvom, peršinom i graškom je Podravka krem juha od povrća. Izvrsno se slaže s mesom, posebice svinjetinom obogaćenom kremastim prilogom od ječma i mrkve. Ako ne volite svinjetinu, možete je zamijeniti piletinom ili govedinom, čiji će okus dodatno istaknuti Podravka tekući goveđi temeljac.

Svinjski kotleti s ječmom i mrkvom

image
Shutterstock

Sastojci:

300 g ječma

2 mrkve

1 luk

200 ml vina

2 žlice maslaca

Podravka goveđi tekući temeljac

4-8 svinjskih kotleta

2 žlice senfa

5 žlica sojina umaka

5 žlica neutralnog ulja

1 žličica meda

sol i papar

Priprema:

Pomiješajte sojin umak, senf, ulje i papar pa mješavinom premažite svinjske kotlete. Pustite ih da se mariniraju barem pola sata. Na tavi pirjajte sitno nasjeckani luk, a kada poprimi zlatnu boju, dodajte ječam i pirjajte još kratko. Dodajte ribanu mrkvu pa sve pirjajte pet minuta. Dodajte vino i pustite da alkohol ispari pa ubacite Podravka goveđi tekući temeljac i pustite da se krčka. Ako je potrebno, dodajte još temeljca. Jelo začinite solju i paprom te s još nekoliko začina po želji. Na kraju umiješajte maslac i maknite s vatre. Kad je ječam gotov, na drugoj tavi ispecite kotlete. Poslužite ih s ječmom i po njima pokapajte malo meda. Dobar tek!


Sponzorirani sadržaj nastao u suradnji Native Ad Studija Hanza Medije i Podravke.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
04. svibanj 2024 09:28