NEMA VIKENDA BEZ DOBRE SLASTICE

Dva biskvit kolača bez greške: čokoladne kocke s neobičnim dodatkom ili njemački klasik s jabukama

Ove slastice stvorene su za dane kada vam se jede nešto slatko, a ne provode vam se sati u kuhinji. Koji ste vi tim, čokoladni ili voćni biskvit?

Volimo dobar čokoladni kolač, a posebno su nam dragi oni priprema kojih ne oduzima previše vremena. Upravo je takav i sočan biskvit s jednostavnom kremom od čokolade i slatkog vrhnja koji dodatno možete obogatiti sokom od nara, a po vrhu, kako bi izgledao još primamljivije, posipati i sjemenke nara.

U slučaju da pri ruci nemate nar, dobra ideja bit će i narančin sok, koji se također odlično slaže s čokoladom. Također, dobra opcija bit će i dodatak malo alkohola po želji, primjerice ruma ili amaretta. Kolač možete poslužiti i uz kuglicu sladoleda ili tučenog slatkog vrhnja koje ste aromatizirali vanilijom, cimetom ili drugim, toplijim začinima. Recept potražite u nastavku.

Trebat će vam:

150 g čokolade

10 grama šećera

200 g maslaca

4 jaja

1 vrećica praška za pecivo

Sok dva nara (može i kupovni)

Za kremu:

200 grama čokolade

500 ml slatkog vrhnja

Priprema:

Najprije odvojite žumanjke od bjelanjaka. Žumanjke miksajte sa šećerom i polako dodajte maslac brašno, prašak za pecivo i otopljenu čokoladu. Na kraju umiješajte i snijeg od bjelanjaka. Sve zajedno prebacite u posudu za pečenje i pecite na 180 stupnjeva 30-ak minuta. Provjerite čačkalicom je li biskvit pečen. Ako ostane suha, gotovo je. Kremu napravite tako da čokoladu otopite u slatkom vrhnju i kuhate na laganoj vatri. Kratko ohladite pa sve zajedno prelijte po biskvitu. Pustite da se stisne i servirajte sa sjemenkama nara i sladoledom po želji.

image
Berislava Picek/Cropix/Cropix

U slučaju da ste ipak više raspoloženi za sočan biskvit s jabukom, njemački biskvit kolač bit će više nego odličan odabir. Toliko je jednostavan da ga napraviti mogu i totalni početnici u kuhinji, a riječ je zapravo o spoju aromatičnog biskvita i svježih jabuka uz koje će vam trebati samo još nekoliko bazičnih namirnica. Originalni naziv ove poslastice je versunkener apfelkuchen i Nijemci ga jednostavno obožavaju pa, ako ga još uvijek niste isprobali, svakako mu dajte priliku. Neće vas razočarati. Recept Slavice Šagolj donosimo u nastavku.

Trebat će vam:

115 g maslaca sobne temperature

100 g šećera

2 žličice ekstrakta vanilije

sok pola limuna

3 velika jaja

180 g glatkog brašna

2 žličice praška za pecivo prstohvat soli

2 žlice mlijeka

4 jabuke idared

Trebat će vam:

Maslac miksajte dok ne omekša. Dodajte šećer te miksajte dok se ne otopi. Dodajte jedno po jedno jaje, ekstrakt vanilije, sol, limunov sok i mlijeko. Na kraju lagano umiješajte brašno s dodatkom praška za pecivo. Tijesto stavite u kalup za pečenje. Jabuke ogulite, narežite na četvrtine i izvadite jezgru. Tanko narežite svaku četvrtinu po dužini bez rezanja do kraja. Tijekom pečenja jabuke će se razlistati. Rasporedite jabuke po tijestu s narezanom stranom prema gore. Stavite kolač u pećnicu i pecite oko 35 minuta na 180 °C.

image
Berislava Picek/Cropix/
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
25. travanj 2024 18:51