Toplo dimljenje

Dvije jeftine, svakodnevne namirnice u totalno novoj ulozi: pečeni krumpir s dimljenim karameliziranim lukom

Luk je sastojak koji u ovom receptu čini svu razliku i oko kojeg se vrijedi potruditi

U Gastrolabu posvećenom običnom žutom luku i svim mogućim oblicima njegove obrade, tim iz Gastronomada pažnju je posvetio i toplom dimljenju. Tom je prilikom narezani pečeni luk Pantelija Pekić prvo karamelizirao, a zatim toplo podimio.

image
Tomislav Kristo/Cropix

KARAMELIZACIJA

300 g pečenog luka
20 g maslaca
20 ml maslinova ulja
prstohvat soli

Pečeni luk narežite i razdvojite na kriške. Stavite ga u tavu promjera 20 cm u kojoj ste prethodno zagrijali maslinovo ulje. Dodajte sol i maslac narezan na kockice pa polako pirjajte na laganoj vatri sve dok se luk ne počne karamelizirati. Kada luk počne smeđiti, neprestano miješajte da ne zagori. Stupanj karamelizacije ovisi o vašim preferencijama, no ciljajte ujednačenost boje luka.


image
Tomislav Kristo/Cropix

Tako spremljen luk ima jako lijepu aromu dima, na koju možete utjecati koristeći različite materijale drva za dimljenje. Jednom spremljen, taj je luk bio izvrsna nadopuna pečenom krumpiru kojem je dodano i kiselo vrhnje. Ako želite pravo utješno jelo, spremite recept u nastavku i bacite se na dimljenje!

image
Tomislav Kristo/Cropix
image
Tomislav Kristo/Cropix

Pečeni krumpir s dimljenim karameliziranim lukom

(za 4 osobe)

4 srednja krumpira (stari bijeli)
50 g masti (ili 50 ml maslinova ulja)
4 žlice punomasnog kiselog vrhnja
10 g svježeg vlasca
sol i papar

Krumpir dobro operite pod mlazom hladne vode i očetkajte od zemlje i nečistoća. U lonac ulijte hladnu vodu, dodajte krumpir, sve posolite i kuhajte dok ne bude napola gotov, odnosno dok štapić za ražnjić još ne može potpuno proći kroz krumpir. Pećnicu zagrijte na 200 °C. Lim za pečenje obložite papirom za pečenje pa prebacite krumpire iz lonca, dobro posolite koru te krumpir namastite sa svih strana.

image
Tomislav Kristo/Cropix

Pecite u pećnici uz povremeno okretanje krumpira dok se kora ne zapeče, oko 45 minuta. Kod serviranja krumpira, prije nego što nožem zarežete koru, prebacite preko krumpira ubrus da se ne opečete i prstima pažljivo zdrobite unutrašnjost krumpira, pazeći da ne pukne kora. Zatim nožem napravite rez i otvorite džep u krumpiru. Vlasac operite i izrežite na sitno pa pomiješajte s kiselim vrhnjem, soli i paprom. Žlicu smjese stavite u svaki krumpir, rasporedite po njima toplo dimljeni karamelizirani luk i pospite sjeckanim vlascem.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
24. travanj 2024 13:10