PRAVA JESENSKA

Evo kako napraviti jednostavniju varijantu pite s muškatnom tikvom, karameliziranim lukom i fetom

 From_my_point_of_view/Getty Images/istockphoto
Za ovu pitu neće vam trebati kalup već samo klasična posuda i papir za pečenje

Trebat će vam:

150 g brašna

115 g maslaca

četvrt žličice soli

3 žlice ribanog parmezana

4-6 žlica ledeno hladne vode

1 jaje za premazivanje

1 mala muškatna tikva

1 žlica svježeg timijana

1 srednji crveni luk

3 žlice maslinova ulja

1 žlica maslaca

1 žlica balzamičnog octa

1 žličica šećera

150 g feta sira

Priprema:

Stavite brašno, maslac, parmezan i sol u blender i miksajte dok smjesa ne postane grube teksture. Postupno ulijte malo ledene vode preko smjese i miksajte dok ne dobijete kuglu, pazeći da ne pretjerate. Lagano oblikujte tijesto u disk promjera 10-12 cm, omotajte ga plastičnom folijom i stavite u hladnjak na sat vremena. Zagrijte pećnicu na 230 °C i obložite lim za pečenje papirom za pečenje. Oguljenu i na kockice narezanu muškatnu tikvu rasporedite po limu za pečenje u jednom sloju i lagano pokapajte uljem. Pospite svježim timijanom, posolite i popaprite i pecite u pećnici oko 25 minuta ili dok ne omekša, okrećući komade na pola pečenja. U međuvremenu zagrijte žlicu maslinova ulja i žlicu maslaca u tavi na srednje jakoj vatri. Dodajte narezani luk i pecite ga dok ne omekša i postane proziran, povremeno miješajući. Dodajte šećer, balzamični ocat i kuhajte dok se luk lagano ne karamelizira i ne postane ljepljiv, oko 10 minuta. Maknite s vatre i ostavite sa strane. Na lagano pobrašnjenoj površini razvaljajte tijesto u disk promjera 30 cm. Prebacite tijesto u pripremljeni lim za pečenje obložen papirom za pečenje. Složite karamelizirani luk na razvaljano tijesto, ostavljajući rub od pet centimetara. Pospite feta sirom i na vrh rasporedite kockice pečene tikve. Presavijte rubove kore preko nadjeva. Premažite tijesto razmućenim jajetom, pospite s malo naribanog parmezana, dodajte malo svježeg timijana i pecite u pećnici dok se korica potpuno ne ispeče i ne porumeni, oko 35-45 minuta. Izvadite iz pećnice i pustite da se galette malo ohladi prije rezanja i posluživanja.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
18. travanj 2024 23:54