Tako lako

Evo kako se radi Pão de Queijo, famozni brazilski kruščići od sira bez glutena

 Asab974/Getty Images/istockphoto
Ovi hrskavi, a opet i meki zalogaji brazilski su odgovor na francuske kolače od sira ili Gougères - i odlični su!

Brazilski kruh sa sirom jednostavan je, ukusan i vrlo lagan za napraviti. Svaka rolica ima oko 50 kcal i napravljena je od škroba tapioke, što ih čini laganima i pogodnima i za one koji trebaju izbjegavati gluten.

Sastojci (za oko 30 komada):

  • 450 g brašna tapioke
  • 0,2 dl punomasnog mlijeka
  • 55 g biljnog ulja
  • 1 ½ šalice ribanog parmezana
  • 2 jaja
  • 1 - 2 žličice morske soli
image

Možete ga poslužiti uz kavu, namazati pekmezom ili servirati uz dobar komad mesa

Asab974/Getty Images/istockphoto

Priprema:

  1. Zagrijte pećnicu na 180 Celzijevih stupnjeva.
  2. U loncu zakuhajte ulje, mlijeko i sol.
  3. Dok se smjesa mlijeka i ulja zagrijava, stavite brašno tapioke u zdjelu samostojećeg miksera.
  4. Kada mješavina mlijeka i ulja zakuha, skinite je s vatre i prelijte je preko tapioka brašna. Dobro izmiješajte na srednjoj brzini. Smjesa će biti ljepljiva i grudasta. Ostavite smjesu da se ohladi tako da bude topla, a ne vruća na dodir (oko 5 minuta).
  5. Kad se smjesa dovoljno ohladi, mikserom na srednjoj brzini dodajte jedno po jedno jaje. Smjesa bi sada trebala izgledati glatkije.
  6. Kad su se jaja potpuno sjedinila dodajte naribani parmezan. Pomiješajte da se sjedini.
  7. Da biste oblikovali kuglice od tijesta, navlažite ruke s malo hladne vode ili ih namažite s par kapi biljnog ulja. Oblikujte loptice da budu otprilike veličine loptice za stolni tenis. Alternativno, tijesto možete staviti u podmazan kalup za muffine. Kruščići neće biti tradicionalno okruglog oblika, ali će i dalje biti izvrsnog okusa.
  8. Stavite kuglice najmanje 5 centimetara jednu od druge na obložen lim za pečenje i pecite u prethodno zagrijanoj pećnici dok ne porumene - oko 30 minuta.
  9. Uživajte u brazilskom kruhu sa sirom odmah uz šalicu vruće kave ili ga servirajte kao prilog uz ukusno mesa s roštilja, kao što je Picanha.

Napomena: ako ne želite ispeći svo tijesto, dio možete zamrznuti. Prethodno oblikujte kuglice od tijesta, stavite ih na lim za pečenje i zamrznite. Nakon što se zamrznu, stavite ih u posudu i čuvajte u zamrzivaču do 3 mjeseca. Kada ste spremni za upotrebu, pustite ih da se odmrznu i ispecite ih prema gore navedenim uputama.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
15. travanj 2024 12:46