Težina pripreme: lagano
Vrijeme pripreme: 20 min
Broj osoba: 2 – 2
Sastojci
- 2 kom brancina
- 1/2 žlice soli
- 1/2 žlice timijana
- 1/2 žlice bosiljka
- 1/2 žlice origana
- 2-3 žlice brašna
- maslinovo ulje za prženje
- 3 žlice maslinovog ulja
- 100 grama kapara
- 2 žlice nasjeckanog peršinovog lista
- 1 češanj češnjaka
- 1 žlica soka od limuna
- prstohvat soli
- 2 kom tikvica
- 500 grama blitve
Priprema
1. korak
1.Brancine očistite od škrga i iznutrica, dobro operite i osušite kuhinjskom krpom. Oko stražnjeg dijela glave zarežite pa od glave prema repu, uz rebra, nožem skidajte file u jednom komadu. Okrenite je i ponovite postupak. 2. Pomiješajte brašno sa soli i začinima. Filete umiješajte u pripremljenu smjesu brašna i začina, a višak brašna otresite. Stavite file ribe (mesnim dijelom prvo, ne kožom) na vruće ulje i pržite 2 minute sa svake strane. Ocijedite na papirnatom ubrusu. 3.Preljev: Zagrijte maslinovo ulje i dodajte protisnuti češnjak, peršin, sol i ocijeđene kapare. Kuhajte 2 minute, ugasite plamen, te u to dodajte 1 žlicu soka od limuna i papar. 4.Tikvice: Narežite na rezance tj. naražite na dugačke tanke špagete (ja sam koristila onu gulilicu za krompir) i lagano popržite na ulju, pazeći da ostane “al dente”. Posolite i popaprite. Blitva: Kratko prokuhati u kipućoj slanoj vodi. 5. Posluživanje: Na tanjur stavite blitvu, preko toga trakice od tikvica. Na tako pripremljeno povrće stavite filete brancina i sve lagano zalijte preljevom od kapara.
Ovaj recept je nastao kao neki miks 2 potpuno različita recepta, što se na kraju pokazala jako zanimljivo. Blago pržena riba u začinima, još finiji i zanimljiv preljev od kapara, a sve nekako izbalansirano blanširanom blitvom i rezancima od tikvica. Brzo, fino i ukusno!!!!
Za sudjelovanje u komentarima je potrebna prijava, odnosno registracija ako još nemaš korisnički profil....