Filetirani brancin pržen u začinima s preljevom od kaparata

Težina pripreme: lagano

Vrijeme pripreme: 20 min

Broj osoba: 2 – 2

Sastojci

  • 2 kom brancina
  • 1/2 žlice soli
  • 1/2 žlice timijana
  • 1/2 žlice bosiljka
  • 1/2 žlice origana
  • 2-3 žlice brašna
  • maslinovo ulje za prženje
  • 3 žlice maslinovog ulja
  • 100 grama kapara
  • 2 žlice nasjeckanog peršinovog lista
  • 1 češanj češnjaka
  • 1 žlica soka od limuna
  • prstohvat soli
  • 2 kom tikvica
  • 500 grama blitve

Priprema

1. korak

1.Brancine očistite od škrga i iznutrica, dobro operite i osušite kuhinjskom krpom. Oko stražnjeg dijela glave zarežite pa od glave prema repu, uz rebra, nožem skidajte file u jednom komadu. Okrenite je i ponovite postupak. 2. Pomiješajte brašno sa soli i začinima. Filete umiješajte u pripremljenu smjesu brašna i začina, a višak brašna otresite. Stavite file ribe (mesnim dijelom prvo, ne kožom) na vruće ulje i pržite 2 minute sa svake strane. Ocijedite na papirnatom ubrusu. 3.Preljev: Zagrijte maslinovo ulje i dodajte protisnuti češnjak, peršin, sol i ocijeđene kapare. Kuhajte 2 minute, ugasite plamen, te u to dodajte 1 žlicu soka od limuna i papar. 4.Tikvice: Narežite na rezance tj. naražite na dugačke tanke špagete (ja sam koristila onu gulilicu za krompir) i lagano popržite na ulju, pazeći da ostane “al dente”. Posolite i popaprite. Blitva: Kratko prokuhati u kipućoj slanoj vodi. 5. Posluživanje: Na tanjur stavite blitvu, preko toga trakice od tikvica. Na tako pripremljeno povrće stavite filete brancina i sve lagano zalijte preljevom od kapara.

Ovaj recept je nastao kao neki miks 2 potpuno različita recepta, što se na kraju pokazala jako zanimljivo. Blago pržena riba u začinima, još finiji i zanimljiv preljev od kapara, a sve nekako izbalansirano blanširanom blitvom i rezancima od tikvica. Brzo, fino i ukusno!!!!

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
28. prosinac 2025 09:48