NEŠTO NA ŽLICU

FINA VARIVA I MANEŠTRE: Kad su temperature niže, želje da nečim na žlicu su više. Pet provjereno dobrih ćušpajza koji dižu iz mrtvih!

 Getty Images/iStockphoto
Kad su temperature niske, želje za nečim na žlicu su visoke!

Ako vas je obuzela želja za nečim što bi vam mama skuhala, na pravom ste mjestu. Za vas imamo par prijedloga ukusnih ćušpajza, maneštri i variva koji uvijek pogađaju blizu srca.

Gusta juha od bundeve i crvene leće

1/2 muškatne ili hokaido bundeve (ili jedna manja)
500 g crvene leće
1 luk
1 češnja češnjaka
1 mrkva
1 korijen peršina
1 celerova stapka
1 peršinov list
1 žličica kurkume
1 timijan
2-3 listića kadulje
sol i papar
maslinovo ulje


Privatna arhiva

Na maslinovom ulju dinstajte sitno nasjeckan luk kojemu nakon nekoliko minuta dodajte narezanu mrkvu, peršin, celer i peršinov list. Dinstajte kratko pa dodajte bundevu i češnjak. Ulijte vodu ili temeljac, a nakon pet minuta dodajte i crvenu leću te timijan i kadulju. Ulijte ako je potrebno još malo temeljca ili vode (gustoću prilagodite vlastitom ukusu) pa kuhajte oko 15 minuta na laganoj vatri. Juhu izradite štapnim mikserom, začinite solju, paprom i kurkumom.

Varivo od poriluka i slanutka

konzerva slanutka ili 300 grama kuhanog slanutka
2 veća poriluka
veći krumpir ili batat
tri žlice ulja
tri šnite slanine
vezica svježeg peršina
sol, papar
pola žličice kurkume
pola žličice kima

Na ulju dinstajte sitno narezan poriluk, bijeli i zeleni dio zajedno. Kad omekša, podlijte s malo vode i dodajte kockice krumpira i kim. Još kratko pirjajte pa dodajte kockice slanine. Kad slanina postane staklasta, dodajte slanutak i podlijte vodom, toliko da su povrće i slanutak sasvim prekriveni tekućinom. Dodajte kurkumu, posolite i kuhajte još dvadesetak minuta, dok krumpir sasvim ne omekša, a arome se prožmu. Na kraju poparite i pospite svježim peršinom.

Kisela repa s krumpirom i špekom

500 g kisele repe
2-3 krumpira
2 lovorova lista
150 g špeka
2 češnja češnjaka
1/2 mljevene crvene paprike
sol i papar

Kiselu repu namočite desetak minuta u vodi pa ju ocijedite. Ako volite kiselije preskočite ovaj dio pripreme. U lonac stavite kiselu repu, narezan špek i lovorov list te narezan češnjak. Kuhajte repu oko 45 minuta, a petnaestak minuta prije nego što je kuhana dodajte na kockice narezan krumpir. Posolite, popaprite i dodajte mljevenu papriku.

Ljuta svinjetina s grahom i kukuruzom

1,5 kg svinjske lopatice
2 luka
2-3 češnja češnjaka
1 žlica pesta od ljute paprike
1/2 konzerve pelata
1 mrkva
1 peršin list i korijen
1 žličica ljute mljevene crvene paprike
1/2 žličice slatke dimljene mljevene paprike
sol i papar
lovorova lista
malo peperoncina po želji
repičino ili maslinovo ulje
1 šalica kuhanog bijelog graha
1 šalica kuhanog crvenog graha
1/2 šalice kuhanog kukuruza

Na masnoći dinstajte luk, a kada postane staklast dodajte narezano korjenasto povrće i na kockice narezanu svinjetinu. Kratko popecite meso pa podlijte sve vodom ili temeljcem i kuhajte dok meso ne omekša. Ubacite lovorov list. Na pola kuhanja dodajte narezane pelate, češnjak i ostavite da se krčka povremeno podlijevajući ako je potrebno. Desetak minuta prije kraja kuhanja u lonac stavite i obje vrste graha i kukuruz. Dodajte potom pesto od ljutih paprika te sve ostale suhe začine i peperoncina po želji. Servirajte s domaćom pečenom kobasicom.

Varivo od koromača, korabe i špinata

1 luk
1 žuta mrkva
1 peršin, korijen i list
malo celera
1 koraba, zajedno s lišćem
1/2 šalice smrznutog graška
1 zdjelica špinata
sol i papar
maslinovo ulje
2 jaja
brašno
malo kopra

Na maslinovom ulju dinstajte luk pa za par minuta dodajte narezano korjenasto povrće. Dinstajte još par minuta pa dodajte na kockice narezanu korabu i narezano lišce korabe, a potom i grašak. Kada je povrće napola kuhano dodajte narezan koromač i peršinov list te kopar. Kuhajte još par minuta pa posolite i popaprite varivo i ukuhajte u njega noklice koje napravite od jaja i brašna (umutite dva jaja s brašnom da dobijete gustu jednoličnu smjesu, a žlicicom oblikujte noklice). Neka se noklice kuhaju par minuta. Na kraju u varivo dodajte oprani špinat koji treba samo povenuti.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
27. travanj 2024 00:55