CHIARIN TANJURIĆ

FINE GRICKALICE KOJE ĆE ZAVOLJETI MALI I VELIKI: Chikki slatki krekeri

 Berislava Picek / HANZA MEDIA
Domaće grickalice

100 g listića badema
100 g mješavine sjemenki (sezam, suncokret, lan)
150 g light muscovado šećera
1 puna žličica ghee maslaca
na vrh žličice praška za pecivo

Berislava Picek / HANZA MEDIA

Prvo pripremite dva jednaka papira za pečenje i valjak za tijesto. Potom u velikoj suhoj tavi neprianjajućeg dna lagano tostirajte prvo sjemenke pa bademe. Miješajući pazite da sastojci ne zagore. Zatim preba - cite sve u jednu posudu i dobro izmiješajte, prebrišite marami - com tavu i stavite otapati ghee. Kada se maslac otopio, dodajte muscovado koji ste prethodno izblendali da nema većih komada i sve bude ravnomjerno usitnjeno. U šećer dodajte i 1 žlicu vode te špatulom sve oprezno i lagano miješajte na laganoj vatri dok se ne napravi karamel. Promiješajte i prašak za pecivo te vrlo brzo ukom - ponirajte bademe i sjemenke, potom brzo prebacite na papir za pečenje, prekrijte drugim, brzo razvaljajte tanku površinu te nožem označite oblike dok je smjesa još topla. Ostavite da se ohladi, pa razlomite komade “chikki” krekera.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. travanj 2024 12:33