Zalogajčići s lukom
Sastojci:
4 svežnja mladog luka
100 g maslaca
1 čajna žlica sitno nasjeckanog lišća majčine dušice
1 jušna žlica šećera
2 jušne žlice bijelog vina
1 paket lisnatog tijesta

Priprema:
Mladi luk operite te odrežite cca 3 cm bijelog dijela i nešto nasjeckajte zelenog dijela. U širokoj plitkoj zdjeli, na maslacu, na srednje jakoj vatri propirjajte luk. Kad luk omekša, dodajte majčinu dušicu, sol i papar, promiješajte, a zatim dodajte vino i šećer. Ostavite da zakuha, a zatim kuhajte na laganoj vatri oko 5 minuta dok se luk ne karamelizira. Pećnicu zagrijte na 200 stupnjeva. Razvaljajte tijesto tanko. Pripremite otprilike 8 keramičkih zdjelica (namažite ih maslacem) te u njih razmjestite luk. Tijesto izrežite na kvadrate kojima ćete prekriti luk, a uglovima kvadrata ugurati oko file unutar zdjelice. Pecite 15-ak minuta dok ne dobiju zlatnosmeđu boju. Kad se tortice malo ohlade, preokrenite ih na tanjur za serviranje.
Zalogaji od parmezana i crnog papra
Provjerite da u svojoj kuhinji imate:
2 velika žumanjka (tvrdo kuhana)
250 g brašna
125 g fino naribanog parmezana
1 čajna žličica soli
1 žličica svježe mljevenog crnog papra
170 g maslaca
2 jušne žlice vrhnja za kuhanje

Priprema:
Zagrijte pećnicu na 170°-180°C. U blender od žutanjka izradite finu kremu, imajte na umu da žutanjci moraju biti tvrdo kuhani. Sjedinite ih s brašnom, parmezanom, solju i paprom. Miksajte, a zatim dodajte i maslac te ponovno sve sastojke dobro izmiješajte dok ne postignete grubu, ali homogenu teksturu. Dodajte dvije žlice vrhnja u smjesu, a zatim formirajte kuglice. Na papir za pečenje poslažite formirane kuglice te ih pritisnite rukom ili ih izradite u neke oblike po želji kalupom. Tako poslagane na phehu zamrznite ih na 10 minuta. Pecite ih 10 minuta dok ne postignu zlaćanu boju, provjerite kako napreduju, pa pecite još koji 5 do 7 minuta. Ostavite ih malo da “odmore” pa poslužite uz dobro ohlađeno vino ili posute bosiljkom.
Slani krekeri s namazom od skute
Sastojci:
100 g pirovog brašna
100 g glatkog pšeničnog brašna
120 g maslaca
200 g svježeg sira
malo vrhnja za premazivanje i sjemenke po želji za posipanje (mi smo koristili crni kim, sezam, lan i crveni papar)

Priprema:
Od brašna, sira, maslaca i soli zamijesite tijesto. Neka odstoji u frižideru pola sata. Pećnicu zagrijete na 180. Razvaljajte tanko pa izrežite na željene oblike – štapiće, kvadrate ili krugove. Poslažite na lim obložen papirom. Premažite vrhnjem pa posipajte sjemenkama, krupnom soli ili paprom. Pecite 10-15 minuta dok krekeri ne porumene, ali ne previše, što će ovisiti o debljini tijesta. Pustite neka se ohlade prije grickanja (što će biti najteži dio posla). Skutu pomiješajte sa sjeckanim mladim lukom ili češnjakom, rotkvicama ili klicama (mi smo koristili klice gorušice). Namaz jedite na krekerima.
Grissini
Sastojci:
1 vrećica kvasca
1 žličica šećera
280 - 300 ml mlake vode
500 g brašna
1 žlica maslinovog ulja
5 žlica ribanog parmezana
malo origana i bosiljka
1 žlica češnjaka u granulama
1 jaje
još parmezana, češnjaka ili začina za posipanje

Priprema:
Pomiješajte kvasac sa šećerom i jednom žlicom brašna i malo tople vode. Ostavite sa strane da se kvasac aktivira. U posudu stavite brašno pa u sredinu sipajte kvasac. Dodajte ulje i sve dobro izmiješajte, pa dodajte i sir, začine i češnjak. Zamijesite tijesto od svih sastojaka. Tijesto dobro mijesite desetak minuta, onda ga prebacite u zdjelu, lagano premažite uljem i ostavite pokriveno pola sata. Tijesto prebacite na radnu plohu koju ste posipali brašnom i razvucite ga u tanki kvadrat. Umutite jedno jaje i njime premažite tijesto te ga posipajte parmezanom, češnjakom ili začinima po želji. Oštrim nožem izrežite tijesto na trakice i brzo svaku malo zavrtite u oblik svrdla. Prebacite ih na lim za pečenje na koji ste stavili papir za pečenje. Zagrijte pećnicu na 190 stupnjeva i u njoj pecite grissine petnaestak minuta.
Štapići od palente

Skuhajte jako guste žgance i već u vodu dodajte začine, sol, masnoću (maslac ili maslinovo ulje) i origano. Kuhane žgance izlijte na prozirnu foliju, ne deblje od jednog centimetra. Pustite da se ohlade pa narežite na uske štapiće. Lagano ih još nauljite pa složite po papiru za pečenje u protvanu i ubacite u pećnicu na sušenje. Jedan sat bit će dovoljno, tako da štapići iznutra budu još zeru kremasti. Umačite ih u šalšu. Zbog origana će se svidjeti djeci jer glumi okus pizze.
Meksičke kokice
Sastojci:
1-2 žlice ulja s visokom točkom izgaranja (dobro suncokretovo ulje, ili kokos na primjer)
100 g kukuruza kokičara
2 žlice maslinovog ulja
prstohvat kajenskog papra (ili ljute slavonske paprike)
1 žličica mljevenog kumina
1 žličica suhog origana
sok i pulpa pola limuna
0,3 dl tekile

Priprema:
U tavi zagrijte ulje ili maslac. Dodajte kukuruz, promiješajte i poklopite. Čekajte dok ne počne pucati. Lagano protresite tavu zajedno s poklopcem. Kokice maknite s vatre kada zrna eksplodiraju svake 2-3 sekunde. Dok su tople, posolite. Zagrijte pećnicu na 150. Zagrijte ulje na tavi, dodajte začine, sok limuna i tekilu. Smjesom prelijte kokice i sve dobro promiješajte. Provjerite je li dovoljno ljuto. Raširite kokice po limu pa kratko zapecite u pećnici da postanu hrskave.
Pečena mozzarella u panceti
Sastojci:
1 ciabatta
10 šnita pancete prepolovljene na pola
2 ocijeđena limuna
2 mozarelle
8 grančica ružmarina
1 češanj češnjaka (protisnuti)
maslinovo ulje
začinsko bilje (usitnjeni bosiljak, metvica, majčina dušica, origano..)

Priprema:
U zdjelu natrgajte ciabattu na male komadiće (bez korice), komadiće mozzarele te narezane 2 šnite pancete. Dodajte češanj češnjaka, prelijte oko 4 jušne žlice maslinova ulja, sokom od limuna te začinskim biljem. Sve dobro izmješajte te pustite da se marinira nekih 15 minuta u hladnjaku. Tako dobivenu smjesu oblikujte u male loptice i obložite pancetom a krajeve pričvrstite ružmarinovom grančicom ili čačkalicom. Stavite na srednju rešetku u pećnici na 180°C. Na dno pećnice, stavite papir za pečenje te poslažite šnite cibatte, kako bi otoplenji sir mogao kapati po njima. Čim se sir krene topiti i panceta dobije koricu jelo je gotovo.
Za sudjelovanje u komentarima je potrebna prijava, odnosno registracija ako još nemaš korisnički profil....