DRUGAČIJA LIKA

Gibanica s mlincima, goveđim repom i mišancijom

Gibanica z mlincima, mišancijom i goveđim repom i vratom
 Tomislav Krišto / Hanza Media
Ličke lazanje!

*normative prilagodite veličini protvana u kojemu ćete pripremati gibanicu

Trebat će vam:

goveđi rep i vrat ličke buše
povrće za juhu
luk
mišancija
medvjeđi luk
kopriva
bešamel
mlinci

Plitvicka jezera, 240317.
Licka kuca.
Priprema hrane od janjetine i predstavljanje Lika Quality projekta.
Foto: Tomislav Kristo / CROPIX
Tomislav Krišto / Hanza Media
Gibanica z mlincima, mišancijom i goveđim repom i vratom

Priprema:

Staviti goveđi rep i vrat (lička buša) kuhati s povrćem da bi se dobio jaki temeljac. Kuhati dok se meso ne omekša odnosno ne počne se odvajati od kosti. Ohladiti te skinuti meso i sa vilicom ga „izgrecati“. Izrezati luk na sitno, te ga prodinstati, dodati meso te dodatno dinstati podlijevajući temeljcem oko 20 minuta. Ne smije biti previše vodeno na kraju. Mišanciju, medvjeđi luk i koprivu kratko blanširati u vrućoj vodi. Ocijediti i istisnuti višak vode, te narezati na sitno. Mlince potopiti u vruću vodu da malo omekšaju. Gibanicu slagati tako da u dublji protvan prvo stavimo bešamel, zatim mlince, pa meso, pa politi bešamelom, zatim stavljamo mlince, pa bešamel, pa mišanciju, pa mlince. Postupak ponavljati dok ne potrošimo mlince (gornji sloj su uvijek mlinci), te politi s bešamelom. Staviti peći na 160 stupnjeva oko 60 minuta.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
02. travanj 2024 19:35