LJETNI HIT

Gozba za 3 dana: Napravite lonac sataraša i poslužite ga na ovih 5 prejednostavnih načina

 Mario Kucera/
Napravite sataraš s jajima po receptu poznatog chefa, poslužite uz grilano pile ili sataraš pripremite u pećnici...

Ljetnog povrća nikad dosta, a kada smo se već bacili na pripremu šalše, red bi bio da napravimo i sataraš. Ono zbog čega posebno volimo ovu kombinaciju sezonskih plodova jest činjenica da na tanjur donosi ljeto u punom sjaju, a dodatan plus je svakako i činjenica da ga možemo upakirati u staklenke te kasnije koristiti po potrebi. U nastavku ostavljamo čak tri recepta za sataraš, a jedan od njih od vas će zahtijevati minimalno truda. Nastavite čitati.

image
Mario Kucera/

SATARAŠ S JAJIMA PO RECEPTU TOMISLAVA ŠPIČEKA

Tomislav Špiček svojevremeno nam je ustupio svoj recept za sataraš s jajima koji je potom kombinirao sa slavonskom kobasicom. Ako sataraš pripremite unaprijed, ovakakav ručak može biti gotov u manje od 30 minuta pa je svakako dobra opcija na vruće ljetne dane.

Poznati kuhar u svom satarašu koristi papriku svih boja, rajčicu, luk i češnjak, a pri kraju kuhanja u lonac ubacuje i jaje pa kuha dok ne dobije jednoličnu smjesu. Ovaj recept bit će dobra opcija kada radite manje količine sataraša, ali i kod pripreme većih količina dio uvijek možete odvojiti i dodati mu jaje.

RECEPT POTRAŽITE OVDJE

image
Berislava Picek/Cropix/

SATARAŠ IZ PEĆNICE

Nastasja Chiara Petrić je pak nedavno s nama podijelila recept za sataraš iz pećnice. Genijalna ideja kada nemate previše vremena za stajanje oko štednjaka ili uz kuhanje obavljate i druge poslove. Jednostavno sve sastojke ubacite u veću posudu za pećenje, a zatim u pećnicu i povremeno provjerite kako nastaje najmirisnije ljetno jelo.

"Nezaobilazno mi je uz šalšu svake godine pripremiti i veće količine sataraša pa sam ga ovaj put napravila u pećnici i moram priznati da nije razočarao. Povrće možete narezati na krupne ili sitnije komade, a ovo je recept koji će vas dobro poslužiti. Trebaju vam tri velike paprike, veliki luk srebrenac, osam srednjih rajčica, pet češnja češnjaka, žlica kokosova šećera (ili običnog), puna žličica soli, žličica origana, malo papra i pozamašna količina maslinova ulja. Sve skupa dobro promiješajte na širokom i dubokom plehu te zapecite na 200°C oko 45, 50 minuta. Sataraš poslužite odmah, no možete ga poslužiti i poslije kad se ohladi. Zamrznite višak ili isprobajte jednu od tri ideja koje sam pripremila za vas", objasnila nam je svojevremeno Nastasja pa s nama podijelila recepte za sataraš sa sirom na tostu, sataraš s kremastom palentom te tikvice punjene satarašom. Ostavljamo ih u nastavku.

SATARAŠ S KREMASTOM PALENTOM

image
Berislava Picek/Cropix/

TIKVICE PUNJENE SATARAŠOM

image
Berislava Picek/Cropix/

SATARAŠ NA TOSTU

image
Berislava Picek/Cropix/

SATARAŠ I SLASNA PILETINA

Na kraju, ideju za slasno pile s grilla u kombinaciji sa satarašom dao nam je Mario Romulić, umjetnički fotograf o kojem je snimljen i dokumentarac "Dobri duh u močvari" i koji je odlučio hvatanje života fotografskim objektivom zamijeniti njegovim stvaranjem pa krenuo s proizvodnjom povrća i uzgojem životinja. Kada smo ga prije tri godine posjetili, pripremio nam je, između ostalog, fantastičan sataraš koji je poslužio sa sočnim piletom, a istom idejom možete se poslužiti i vi već ovog vikenda.

Za sataraš po Marijevom receptu trebat će vam patlidžan, paprika, rajčica, luk, ljuta papričica, češnjak i ulje ili, još bolje, mast. Recept ostavljamo u nastavku, a na vama je samo da pratite upute i napravite spektakularan ručak od tek nekoliko sastojaka.

RECEPT POTRAŽITE OVDJE

image
Mario Kucera/

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. travanj 2024 14:00