PRVOMAJSKI GRAH

Grah s kobasicom po ovom provjerenom receptu uspijeva baš uvijek, poslužite ga uz domaći kruh, svi će polizati tanjure

 Berislava Picek/Cropix/
Dok neki prvomajsko druženje ne mogu zamisliti bez dobrog roštilja, drugima je ipak draži grah na žlicu

Postoji li bolji klasik na žlicu od tanjura dobrog graha s kobasicama? Iako će vam kuhanje oduzeti nešto više vremena, napravite li veći lonac, može potrajati i nekoliko dana, a ovo jelo vrlo lako možete i smrznuti pa ga vaditi po potrebi na posebno užurbane dane. Naravno, samo ako vam na prvomajsko druženje ne dolazi veća ekipa. U tom slučaju, vjerujemo, lonac će se isprazniti u trenu.

Naime, grah na žlicu uvijek radimo na ovaj način i baš uvijek se svi tanjuri isprazne rekordnom brzinom pa, u slučaju da već nemate svoju provjerenu formulu i još vas uvijek u ekipi nisu prozvali grah majstorom, danas se okušajte u pripremi i uživajte u predobrom, zasitnom ručku. Poslužiti ga možete i uz domaći kruh, recept za koji također ostavljamo u nastavku.

Za grah će vam trebati:

500 g smrznutog mladog graha ili suhog

1 veći luk

manji komad celerova korijena

2 mrkve

1 korijen peršina i list

2-3 češnja češnjaka

1 žličica mljevene crvene paprike

1/2 žlice koncentrata rajčice

2 lovorova lista

sol

crni papar i malo kajenskog

maslinovo ili suncokretovo ulje

suha rebra i slanina

kobasice

Priprema:

U lonac staviti suho meso, uliti vode da ga prekrije i kuhati dok ne bude mekano. Na ulju zažutiti luk pa mu dodati mljevenu papriku i pola nasjeckanog češnjaka samo na par sekundi, paziti da ne zagori. U lonac potom ubaciti nasjeckano korjenasto povrće i kobasicu nasjeckanu na kolutiće, kratko popržiti, dodati rajčicu, lovor pa podliti vodom da se lagano pirja. Nakon desetak minuta dodati smrznuti grah (ili suhi koji ste dan prije namočili), uliti vode i malo tekućine u kojoj se kuha meso. Pustiti da se krčka na laganoj vatri dok grah ne omekša. Pred kraj kuhanja dodati ostatak nasjeckanog češnjaka i peršinov list, posoliti i popapriti. Ako želite, kobasice možete skuhati zasebno te ih naknadno dodati u grah.

RECEPT ZA JEDNOSTAVAN KRUH

Trebat će vam:

500g glatkog brašna

350ml mlake vode
7g suhog kvasca
10g soli
Sol‐10 g
7 jušnih žlica ekstra djevičanskog maslinovog ulja (3 žlice za tijesto, te dodatno 4 jušne žlice za škropljenje)

Priprema:

U veću posudu pomiješati brašno, suhi kvasac, sol i maslinovo ulje.

Ulijte mlaku vodu i miješajte kuhačom sve dok se sastojci rahlo ne spoje (ne treba previše dugo miješati).

Nakon miješanja tijesto poškropiti maslinovim ili običnim uljem, pustiti da se diže sat vremena.

Nakon sat vremena dvaput nježno preklopite tijesto i ponovo ga poškropite uljem, pokrite ga prozirnom folijom i pustite da odstoji 30 minuta, taj postupak ponoviti još 3 ‐4 puta.

Svakim miješanjem tijesto će imati sve više zraka u sebi.

Tijesto za kruh iskrenemo iz posude na posudu za pečenje na kojoj je papir za pečenje te po tijestu pospemo malo brašna.

Kruh pečemo na 220 stupnjeva celzijusa, 30-40 minuta.

Savjet* Pečeni kruh treba staviti na prozračnu rešetku, te ga pustimo da se ohladi.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
05. ožujak 2024 11:35