Jesen u kuhinji

Griju tijelo i dušu: donosimo četiri recepta s kraljicom priloga u glavnoj ulozi

Promo
 Nata_vkusidey/Getty Images/istockphoto
Od ćufti do teletine, iskombinirajte najbolje od tradicionalne domaće, ali i svjetske hrane

Dolaskom jesenskih hladnijih dana više nam nisu u fokusu obroci koji će nas osvježiti poput hladnih salata, već više volimo nešto što će nam zagrijati tijelo i dušu. Sve više vremena provodimo u kuhinji gdje uživamo u pripremi hrane i eksperimentiranju s namirnicama. Stoga smo vam odlučili predstaviti četiri recepta u kojima možete kombinirati najbolje od tradicionalne domaće, ali i svjetske hrane. Fokus neka vam bude u riži koja je idealan dodatak u svakom jelu, bez obzira poslužuje li se kao prilog ili kao osnovni dio jela.

Teletina u umaku od rajčice

image
Promo
Alleko/Getty Images/istockphoto

Iznimno jednostavno, ali jednako tako ukusno jelo zasigurno je teletina u umaku od rajčice poslužena s rižom kao prilogom. Za ovaj recept vam je potrebno:

(4 osobe)
350 g luka
2 žlice ulja
350 g slanine
800 – 1000 g teletine
3 češnja češnjaka
prstohvat crvene paprike
100 ml pasirane rajčice
sol
20 g brašna
1/4 limuna
50 g kiselog vrhnja
100 g Zlato polje Arborio riže

Meso narežite na komadiće. Na ulju popržite sitno nasjeckani luk zajedno s narezanom slaninom dok sve ne porumeni. Zatim dodajte meso, izgnječeni češnjak, papriku i umak od rajčica. Zalijte s malo vode, posolite i pirjajte. Kad se odvoji masnoća, pobrašnite. Dolijte još malo vode. Umak začinite korom i sokom od limuna. Kuhajte meso dok ne omekša. Na kraju ulijte kiselo vrhnje i poslužite uz Zlato polje Arborio rižu.

Savjet: Ova je riža stvorena za pripremu rižota jer sadrži više škroba koji se oslobađa pri kuhanju i daje rižotu savršeno kremastu teksturu. Zrna se međusobno ne lijepe, a odlično upijaju sve arome što znači da će vaš rižoto biti izrazito punog okusa. Rižu dodajte u vrelu vodu u omjeru 1:3 i kuhajte 15-17 min.

Pileći gumbo s rižom

image
Promo
Clubfoto/Getty Images/istockphoto

Ako do sada niste čuli za njega, gumbo je američko kultno jelo koje dolazi sa samog juga Louisiane, a simbolizira ga spoj raznovrsnih mesnih namirnica i povrća. Za ovaj recept potrebno vam je:

(4 osobe)
500 g piletine
1 l pilećeg temeljca
3 žlice maslinovog ulja
1 vezica mladog luka
3 češnja češnjaka
2 paprike
1 stapka celera
2 zrele rajčice
Sol
crni papar
ljuta crvena paprika ili kajenski papar
200 g kobasice
150 g Zlato polje 3 žitarice

Pileći temeljac zagrijte do vrenja te u njemu kuhajte piletinu dok ne bude sasvim mekana. Ako nemate temeljac, možete koristiti vodu. Kad je meso kuhano, izvadite ga i sačuvajte temeljac. Nakon što se meso malo ohladi, odvojite ga od kosti i usitnite. Na zagrijano maslinovo ulje stavite sitno narezani mladi luk i popecite. Kad omekša, dodajte protisnuti češnjak, sitno narezanu papriku, celer i rajčicu narezanu na kockice. Podlijte s malo temeljca, i pustite neka pirja pola sata. Zatim posolite, popaprite i začinite ljutom paprikom prema ukusu. Kada je povrće omekšalo, dodajte usitnjenu piletinu i kobasicu narezanu na ploške. Kuhajte još pet minuta da se okusi prožmu. Poslužite jelo toplo s kuhanom Zlato Polje 3 žitarice.

Meksički burrito

image
Promo
Ferlistockphoto/Getty Images/istockphoto

Jedno od najpopularnijih uličnih jela Meksika zasigurno je burrito, a njegova tajna je u jednostavnoj pripremi i pravoj eksploziji okusa. S obzirom na to da je meksička hrana poznata po svojoj pikantnosti, za pripremu burrita potrebno vam je:

(4 osobe)
1 ljubičasti luk
maslac ili ulje
450 g mljevene junetine
crni papar
malo suhog bosiljka
sol
100 g Zlato polje Sant' Andrea riže
100 ml soka od rajčice
240 g konzerviranog crvenog graha
100 g konzerviranog kukuruza
čili u prahu
150 g sira (gouda)
glavica zelene salate
2 rajčice
1 pakiranje tortilja (8 komada)

Na zagrijanoj masnoći popecite sitno narezane ½ glavice luka. Dodajte mljeveno meso, začinite s mljevenim paprom, bosiljkom i posolite. Pirjajte uz miješanje (15 do 20 minuta) dok meso ne bude gotovo. Skuhajte Zlato Polje Sant' Andrea rižu u dvostrukoj količini vode. Pred sam kraj dodajte sok od rajčice i pustite da prokuha. Riži zatim dodajte grah i kukuruz koji ste prethodno isprali pod mlazom vode. Kada je riža gotova, stavite ju sa strane da se kratko ohladi i dodajte čilija po želji. Sir naribajte, rajčicu i preostalu polovicu luka narežite na kockice a zelenu salatu na trakice. Složite sastojke u tortilju, a za burrito stavljajte redom sir, rižu, meso, rajčicu, luk i salatu. Kako bi dobili specifičan oblik, bočne krajeve tortilje preklopite prema sredini, a kraj ispred sebe zamotajte preko nadjeva. Prema želji, zamotani burrito možete malo ispeći na vrućoj tavi kako bi se otopio sir, ali topla riža će ga učiniti dovoljno mekanim. Poslužite odmah toplo.

Mesne okruglice ili ćufte u umaku od rajčice

image
Promo
Ingridsi/Getty Images/istockphoto

Jedno od popularnijih domaćih jesenskih jela zasigurno su ćufte. Podsjećaju nas na najukusnije obroke koje nam je pripremala baka, a uz to su i jednostavne za pripremiti. Sve što vam treba za savršene ćufte je:

(4 osobe)
2 glavice luka
4 režnja češnjaka
50 g slanine
4 žlice maslinovog ulja
500 g miješanog mljevenog mesa
100 g Zlato polje riže za Domaća jela
1 žličica nasjeckane svježe majčine dušice
šaka svježeg peršina i bosiljka
400 g svježe rajčice
sol
crni papar

Jedan luk sitno narežite, nasjeckajte dva češnjaka te slaninu narežite na male kockice. Na 2 žlice maslinovog ulja popecite luk dok ne postane proziran, a zatim dodajte češnjak i slaninu. Stavite sa strane da se ohladi. Dodajte meso, Zlato Polje Rižu za domaća jela, majčinu dušicu i sitno narezani peršin i bosiljak, posolite, popaprite, te dobro promiješajte. Od pripremljene smjese rukama oblikujte kuglice. Zatim na preostalom maslinovom ulju popecite sitno narezani drugi luk, dodajte nasjeckana dva češnjaka, a potom oguljene i nasjeckane rajčice. Pirjajte dok ne dobijete šalšu, hini umak. Posolite, popaprite i po potrebi dodajte malo šećera ( ½ žličice). Na zagrijanu tavu stavite malo maslinovog ulja i sa svih strana prepržite mesne kuglice. Premjestite ih u vatrostalnu posudu i prelijte umakom. Stavite u pećnicu zagrijanu na 180°C i pecite oko 45 minuta. Poslužite toplo.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
07. ožujak 2024 12:05