Kada smo prošle godine u vrijeme kolinja chefa Gorana Kočiša, kojeg sada gledamo na malim ekranima kao jednog od sudaca u kulinarskom showu MasterChef Hrvatska, posjetili u njegovu rodnom mjestu Donji Meljani, isprobali smo, među ostalim, i delicije ostalih članova obitelji. Red čvaraka, red posla, pa red kisele čorbe i salenjaka iz ruku chefove sestre, Gorane Kočiš, inače naše priznate slastičarke, i posao smo, zajedno s obitelji Kočiš priveli kraju.
Budući da je na red stiglo i ovogodišnje kolinje u obitelji Kočiš, prisjetili smo se upravo te priče i slasnih zalogaja koje smo tamo kušali. Stoga danas s vama dijelimo recept za kiselu čorbu (recept za salenjake čeka vas ovdje). Ako ste ikada bili na kolinju, onda dobro znate da je ovo jedno od onih jela koja u ovo doba godine morate pripremiti i u svojoj kuhinji.
Kisela čorba
(recept Gorane Kočiš)
Trebat će vam:
2 veće glavice crvenog luka
500 g svinjskog buta
500 g svinjske jetrice
500 g krumpira
3 lista lovora
sol
papar u zrnu
vegeta (po želji)
180 g kiselog vrhnja
40 g glatkog brašna
Priprema:
Usitnjeni luk prodinstajte na svinjskoj masti pa dodajte svinjski but usitnjen na kockice (originalna kisela čorba kuha se isključivo od svinjskih iznutrica - pluća, jetrice i srca), nakon čega nastavite s dinstanjem uz povremeno dodavanje vode. Nakon otprilike jednog sata dodajte začine, jetricu i krumpir, također usitnjen na kockice, i tri litre vode. Kuhajte 40-ak minuta pa podlijte jelo mješavinom kiselog vrhnja, brašna i 100 ml vode, a po želji možete dodati i dvije jušne žlice jabučnog octa, pustite kratko da prokuha i servirajte.
Za sudjelovanje u komentarima je potrebna prijava, odnosno registracija ako još nemaš korisnički profil....