PO RECEPTU GORANE KOČIŠ

Gusta i zasitna: ništa ne liječi kao kisela čorba na hladan dan, imamo provjereno dobar recept

Nakon kolinja, na redu je odmor i uživanje za stolom, a jedno od jela koje je obavezno je i kisela čorba. Ma, čak i ako niste sudjelovali u kolinju, vjerujte nam, ovo želite skuhati kod kuće...

Kada smo prošle godine u vrijeme kolinja chefa Gorana Kočiša, kojeg sada gledamo na malim ekranima kao jednog od sudaca u kulinarskom showu MasterChef Hrvatska, posjetili u njegovu rodnom mjestu Donji Meljani, isprobali smo, među ostalim, i delicije ostalih članova obitelji. Red čvaraka, red posla, pa red kisele čorbe i salenjaka iz ruku chefove sestre, Gorane Kočiš, inače naše priznate slastičarke, i posao smo, zajedno s obitelji Kočiš priveli kraju.

image
Marin Franov/Cropix
image
Marin Franov/Cropix

Budući da je na red stiglo i ovogodišnje kolinje u obitelji Kočiš, prisjetili smo se upravo te priče i slasnih zalogaja koje smo tamo kušali. Stoga danas s vama dijelimo recept za kiselu čorbu (recept za salenjake čeka vas ovdje). Ako ste ikada bili na kolinju, onda dobro znate da je ovo jedno od onih jela koja u ovo doba godine morate pripremiti i u svojoj kuhinji.

image
Marin Franov/Cropix

Kisela čorba
(recept Gorane Kočiš)

Trebat će vam:
2 veće glavice crvenog luka
500 g svinjskog buta
500 g svinjske jetrice
500 g krumpira
3 lista lovora
sol
papar u zrnu
vegeta (po želji)
180 g kiselog vrhnja
40 g glatkog brašna
Priprema:
Usitnjeni luk prodinstajte na svinjskoj masti pa dodajte svinjski but usitnjen na kockice (originalna kisela čorba kuha se isključivo od svinjskih iznutrica - pluća, jetrice i srca), nakon čega nastavite s dinstanjem uz povremeno dodavanje vode. Nakon otprilike jednog sata dodajte začine, jetricu i krumpir, također usitnjen na kockice, i tri litre vode. Kuhajte 40-ak minuta pa podlijte jelo mješavinom kiselog vrhnja, brašna i 100 ml vode, a po želji možete dodati i dvije jušne žlice jabučnog octa, pustite kratko da prokuha i servirajte.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
26. studeni 2025 06:02