ZASITNO I FINO

Heljda, krumpir i gljive najbolje se slažu u ovoj moćnoj juhi koja grije izvana i iznutra

 Olena Beisiuk/Getty Images
Obožavamo ovakve bogate juhe uz koje nam nije potrebna čak ni kriška kruha
Obožavamo ovakve bogate juhe uz koje nam nije potrebna čak ni kriška kruha

Trebat će vam:

100 g heljdine kaše

2 srednja krumpira, narezana na kockice

200 g gljiva (šampinjoni, vrganji ili bukovače), narezane na ploške

2 mrkve, narezane na kolutiće

1 veća glavica luka, sitno nasjeckana

2 češnja češnjaka, protisnuta

2 žlice maslinovog ulja

1 lovorov list

1,5 l povrtnog temeljca ili vode

sol i papar prema ukusu

svježi peršin za posipanje

Priprema:

U velikom loncu zagrijte maslinovo ulje. Dodajte nasjeckani luk i pirjajte na srednje jakoj vatri dok ne postane staklast. Umiješajte protisnuti češnjak i pirjajte još jednu minutu. Dodajte narezane gljive, mrkvu i krumpir. Pirjajte nekoliko minuta uz povremeno miješanje. Ulijte povrtni temeljac ili vodu i dodajte lovorov list. Kad juha zakuha, smanjite vatru i dodajte heljdinu kašu. Kuhajte na laganoj vatri oko 20 minuta dok heljda i povrće ne omekšaju. Posolite i popaprite prema ukusu. Maknite lovorov list prije posluživanja. Juhu pospite svježim nasjeckanim peršinom i po želji dodajte još malo maslinovog ulja.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
05. prosinac 2025 15:17