ILI JE VOLITE ILI JE MRZITE

HLADETINA: Hladetina s ciklom i prokulicama

 Mario Kučera
Ili je volite ili je mrzite, treće nema. Ta za mnoge dvojbena delikatesa oduvijek je imala obožavatelje i u pučkoj kuhinji i na kraljevskom dvoru.

Sastojci:

500 g cikle
150 g prokulica
2 žlice soja sosa
1 žlica sezamova ulja
4 češnja češnjaka
1 čajna žličica sambal oeleka (čili pasta)
1 dl ulja
500 ml povrtnog temeljca - može i pileći
2 listića želatine
1 dl pjenušavog vina
1 limun
sol, papar

Hladetina
Foto Mario Kucera
Mario Kučera

Neoguljenu ciklu skuhajte u zasoljenoj vodi. Očistite i narežite na ploškice. Zagrijte na tavi maslinovo ulje i stavite češnjak narezan na listiće, pa ugasite vatru. To radimo kako bi se okusi češnjaka prožmu u ulju i smanji koncentracija jačine češnjaka. U posudi pomiješajte sol, papar, sambal oelek, češnjak i ciklu - te dodajte maslinovo ulje i malo soka od limuna. Zapravo radite ciklu na salatu. Prokulice operite, iskidajte listiće te na zagrijanu wok tavu stavite soja sos i ubacite prokulice. Kad malo omekšaju, dodajte sezamovo ulje, okrenite još nekoliko minuta, začinite. I umiješajte u pripremljenu salatu od cikle. U međuvremenu zakuhajte temeljac i otopite u njemu želatinu. Malo prohladite, stavite prvo dio temeljca, nakon toga pripremljenu ciklu i prokulice. Podlijte sve temeljcem i stavite na hladno da se stisne. Pospite na kraju bijelim paprom i poslužite uz pjenušavo vino

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
09. travanj 2024 16:16