ILI JE VOLITE ILI JE MRZITE

HLADETINA: Kozice u želatini

Ili je volite ili je mrzite, treće nema. Ta za mnoge dvojbena delikatesa oduvijek je imala obožavatelje i u pučkoj kuhinji i na kraljevskom dvoru.

Sastojci:

1 kg svježih kozica
3 dl ribljeg temeljca (od glave grdobine)
2 lista lovora
4-5 sušenih rajčica
2 tvrdo kuhana jaja
6 češnjeva češnjaka
3 grančice peršina
3-4 mlada luka
2 veće mrkve
2 grančice celera (korijen)
1 dl maslinova ulja
1 vrećica želatine
sol i papar u zrnu

Hladetina
Foto Mario Kucera

Repove kozica očistite od ljuske pa od glava i ljuski skuhajte temeljac. Procijedite ga i ulijte u dublju posudu/lonac zajedno s ribljim temeljcem, mrkvom i korijenom celera narezanim na kockice, narezanim mladim lukom, usitnjenim rajčicama i peršinom pa dodajte papar u zrnu, sol i lovorov list. Kad uzavri, smanjite vatru dok povrće nije kuhano pa dodajte repove kozica i kuhajte na lagano par minuta. Izvadite kozice i povrće, juhu procijedite pa držite na srednje jakoj vatri dok se tekućina nije reducirala na pola. Pustite da se malo ohladi i u juhu dodajte želatinu pripremljenu prema uputama na vrećici pa njome prelijte povrće i kozice. Promiješajte pa premjestite u manje posude za hladetinu kojima ste na dno stavili kriške tvrdo kuhanog jaja te sve zalijte juhom sa želatinom. Kada se hladetina ohladila, sve stavite da se stvrdne u hladnjaku.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
17. travanj 2024 22:01